Hoppa till huvudinnehåll
Atija Bacar bor och arbetar som traditionell barnmorska i ett läger för internflyktingar i Mueda i Cabo Delgado, Moçambique.
Publicerad 10 juni 2022

En trygg och säker förlossning

Foto: Mariana Abdalla/Läkare Utan Gränser
Atija Bacar arbetar som traditionell barnmorska i ett läger för internflyktingar i Cabo Delgado, Moçambique.

Hundratusentals människor har tvingats fly på grund av våldsamheter i Cabo Delgado, Moçambique. I ett läger för internflyktingar arbetar vi med traditionella barnmorskor och en alldeles speciell transportservice så att kvinnor kan föda barn tryggt och säkert.

Atija Bacar bor i ett läger för internflyktingar i Mueda i Cabo Delgado, Moçambique. Hon har flytt dit från Mocímboa da Praia, en stad som drabbats hårt av våldsamheter i den pågående konflikten i provinsen.

I Mueda arbetar Atija tillsammans med Läkare Utan Gränser som en traditionell barnmorska. Hon har ingen formell medicinsk utbildning men hjälper kvinnor i lägret. Hon tycker mycket om sitt jobb.

– När jag kom hit var den här platsen en skog, säger hon. Några bra människor hjälpte mig att komma till rätta. Nu kan jag även hjälpa gravida, och jag vet att de behöver mitt stöd.

Många unga gravida

Liksom många av de kvinnor som Atija hjälper har också hon gått igenom traumatiska upplevelser och bevittnade hur hennes man och son dödades.

Atija Bacar samtalar med Amina, som är gravid i nionde månaden, och kvinnorna i hennes familj.
Foto: Mariana Abdalla/Läkare Utan Gränser
Atija Bacar samtalar med Amina, som är gravid i nionde månaden, och kvinnorna i hennes familj.

I Cabo Delgado har hundratusentals människor flytt sina hem på grund av en pågående konflikt. I lägret i Mueda lever nu fler än 2 000 familjer. Kvinnor och barn är bland de mest utsatta och står inför flera utmaningar. Många av dem har gått långa sträckor och lämnat sina familjer. Flera har också bevittnat hur deras nära och kära har dött, antingen på grund av dåliga levnadsförhållanden och bristande sjukvård eller dödats i våldsamheter. Dessutom är många gravida kvinnor mycket unga och har liten eller ingen information om hälsosamma graviditeter, och behoven och farorna med förlossningar.

Positiva resultat

Sedan oktober förra året arbetar ett av Läkare Utan Gränser team med hälsoinformatörer i Mueda tillsammans med samhällsledare och traditionella barnmorskor i lägret för att stötta gravida kvinnor och små barn. Ett av deras främsta mål är att få fler kvinnor att ta sig till sjukhuset så att de kan få en säker förlossning. Därför organiserar Atija och andra traditionella barnmorskor regelbundna samtal med gravida kvinnor. De informerar bland annat om hur man tar sig till sjukhuset och att Läkare Utan Gränser har en "chopela", ett trehjuligt fordon, tillgänglig dygnet runt för transport. De gör också regelbundna uppföljningsbesök med kvinnor före och efter förlossningen.

Teamet är redan stolta över de positiva resultaten för kvinnor och familjer. I januari födde 33 procent av kvinnorna i lägret sina barn på en sjukvårdsinrättning. I april nådde den siffran 75 procent. Detta är en betydande ökning som utan tvekan är tack vare det arbete som Atija och hennes kollegor gör. Men också tillgången till "chopelan”, så att kvinnorna i lägret kan ta sig till sjukhuset.