Hoppa till huvudinnehåll

GAZA: BOMBNING AV CIVILA MÅSTE UPPHÖRA

Publicerad 21 juli 2014
Tidigt på morgonen den 20:e juli på Shifasjukhuset för ambulansmän in två kollegor som dödats av våldet i Gaza. FOTO: Samantha Maurin
Tidigt på morgonen den 20:e juli på Shifasjukhuset för ambulansmän in två kollegor som dödats av våldet i Gaza. FOTO: Samantha Maurin

Sedan starten av operationen Protective Edge i Gazaremsan har majoriteten av dem som dödats och skadats varit civila. Även medicinsk personal har befunnit sig i kulregnet, enligt vittnesmål från Läkare Utan Gränsers personal på plats.

De flesta skadade som under söndag morgon kom in till akutrummet i Al Shifa-sjukhuset i Gaza city, där vi arbetar, var kvinnor och barn. De skadade anlände efter tung beskjutning under natten och morgonen i området Ash Shuja’iyeh. Vår personal såg hundratals människor fly området. Vi uppmanar nu Israel att upphöra med bombningarna som drabbar civila som är instängda i den avspärrade Gazaremsan, och att respektera säkerheten för medicinsk personal och kliniker.

 – Beskjutningen och flygattackerna är inte bara intensiva utan även oförutsägbara, vilket gör det väldigt svårt för Läkare Utan Gränser och annan medicinsk personal att röra sig i området och att ge den så välbehövliga akuthjälpen, säger Nicolas Palarus, Läkare Utan Gränsers fältsamordnare i Gaza.

Kvinnor och barn skadade

Två bröder, åtta och fyra år gamla, fanns bland de hundratals civila som skadades under natten i Ash Shuja’iyeh. De låg sida vid sida på Al Shifas brännskadeavdelning för skador som de fått när en missil träffade deras hus.

Det var först vid soluppgången som människor började fly området till fots eller i överfulla fordon och som skadade kunde nå sjukhuset med ambulans eller på egen hand.

 – I återupplivningsrummet för akutfall dog hälften av de allvarliga fallen inom några minuter och övriga behövde akutkirurgi, berättar Audrey Landmann, Läkare Utan Gränsers medicinska samordnare i Gaza.

Vårdpersonal dödade

På sjukhuset kunde våra team även konstatera att två ambulansförare dödats och två andra skadats när de försökt hämta skadade från Ash Shuja’iyeh. På söndagsmorgonen var ett av våra fordon, tydligt märkt med Läkare Utan Gränsers logotyp, en hårsmån från att träffas i samband med en flygattack 300 meter bort. Israeliska myndigheter hade tidigare garanterat att vår bil skulle kunna röra sig säkert från gränsövergången vid Erez till Gaza City för att hämta ett nyanlänt kirurgteam.

 – Vårdpersonal och vårdinrättningar måste respekteras och skottlossning borde inte förekomma vid eller nära ambulanser och sjukhus, säger Nicolas Palarus.

Markoffensiv ledde till fler dödade

Sedan Israel inledde sin markoffensiv har antalet skadade och dödade ökat snabbt.

 – Medan man från officiellt håll hävdar att syftet med markoffensiven är att förstöra tunnlarna in i Israel kan vi som befinner oss på plats se att bombningarna är urskillningslösa och att de som dör är civila, berättar Nicolas Palarus.

Tre familjer till Läkare Utan Gränsers anställda har sökt skydd på en avdelning för postoperativ vård i Gaza City.

 – De har ingen annanstans att gå och att ta sig över gränsen verkar inte realistiskt. FN:s läger är överfulla och de sanitära förhållandena där är extremt oroande.

 

Läkare Utan Gränser stöttar Al Shifa-sjukhuset i Gaza City med ett kirurgteam, medicinsk utrustning och akutmaterial och har även donerat två laster med akutmaterial till de centrala apoteken i södra och norra Gaza. Läkare Utan Gränsers postoperativa klinik i Gaza City drivs till tio till trettio procent av sin kapacitet eftersom de intensiva bombningarna förhindrar patienterna att ta sig till sjukhuset. Läkare Utan Gränsers vanliga aktiviteter på Nasser-sjukhuset i Khan Yunis har avbrutits på grund av konflikten. Läkare Utan Gränser har arbetat i Gaza i mer än tio år med att ge medicinsk, kirurgisk och psykologhjälp. Organisationen arbetade även i området under akutsituationen 2009 och 2012 i Gaza.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare