Hoppa till huvudinnehåll

Grekland: Vår klinik utanför Morialägret utsatt för attack

Publicerad 21 augusti 2020
Personal från Läkare Utan Gränser tittar på när polisen för bort demonstranter utanför Moria, på den grekiska ön Lesbos.
Foto: EUROKINISSI
Demonstranterna hotade personalen och kastade stenar mot kliniken utanför Morialägret. 

Under torsdagen den 20 augusti attackerades den barnklinik som vi driver utanför Morialägret på den grekiska ön Lesbos av främlingsfientliga demonstranter. Ingen skadades under protesterna, men både vår personal och våra patienter utsattes för stor fara.

Marco Sandrone ansvarar för Läkare Utan Gränser projekt på Lesbos. Här kommenterar han attackerna:

"Läkare Utan Gränser fördömer å det starkaste den våldsamma attacken mot vår barnklinik och regeringens covidcenter vid Morialägret igår. Främlingsfientliga demonstranter samlades för att motarbeta presidentens besök vid det nya behandlingscentret för covid-19 på Lesbos. 

Under protesterna startades en brand precis utanför Läkare Utan Gränsers klinik, där runt 50 anställda arbetar med att ge vård till kvinnor och barn från Morialägret. Personalen blev tvungna att själva gå ut och släcka branden, samtidigt som demonstranterna hotade dem och kastade stenar mot kliniken. 

Lyckligtvis skadades ingen under protesterna, men både vår personal och våra patienter utsattes för stor fara och vårt livsviktiga medicinska arbete tvingades avbrytas på grund av kaoset. Våra medicinska team var efteråt tvungna att evakueras med buss från platsen.  

Vilken värld lever vi i när människor kastar stenar mot barn och gravida som får livsviktig vård? Det är helt oförståeligt att en attack som den här kan få ske.  

Vi har under en lång tid bevittnat hur aggressionerna ökat mot asylsökande och flyktingar på Lesbos, likväl som mot de humanitära organisationer och volontärer som ger stöd till dem. Den senaste attacken visar hur illa situationen blivit och det här måste adresseras nu.  

Vi uppmanar myndigheterna att vidta alla nödvändiga åtgärder mot den allt mer främlingsfientliga retoriken, aggressionerna och våldet som florerar på Lesbos och att agera mot de som trakasserat och attackerat humanitära aktörer, som hittills inte straffats."

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare