Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 21 juli 2023 15:29

Khartoum: Läkare Utan Gränsers personal utsätts för misshandel, dödshot och stöld

Beväpnade män stoppade ett team från Läkare Utan Gränser när de transporterade medicinsk utrustning till det turkiska sjukhuset i södra Khartoum, där Läkare Utan Gränser tillhandahåller sjukvård.

Läkare Utan Gränsers bilar utanför Bashair-sjukhuset i södra Khartoum.
Foto: Läkare utan gränser
Läkare Utan Gränsers bilar utanför Bashair-sjukhuset i södra Khartoum.

Händelsen skedde på eftermiddagen den 20 juli.

Efter att ha ifrågasatt skälet till Läkare Utan Gränsers närvaro gick de beväpnade männen till aggressivt angrepp mot vårt team och slog och piskade dem, samtidigt som de höll kvar föraren av ett av våra fordon. De beväpnade männen hotade föraren till livet innan de släppte honom. De stal sedan fordonet.

Efter denna fruktansvärda händelse varnar Läkare Utan Gränser för att organisationens verksamhet på detta sjukhus nu är i allvarlig fara och inte kommer att kunna fortsätta om inte miniminivån för personalens säkerhet kan garanteras.

- ­Vår personal måste kunna utföra sitt livräddande arbete utan att riskera sina egna liv. Om en incident som denna inträffar igen, och om man fortsätter förhindra transport av förnödenheter, då kommer vår närvaro på det turkiska sjukhuset tyvärr snart att bli ohållbar, säger Christophe Garnier, ansvarig för Läkare Utan Gränsers akutinsats i Sudan.

Det turkiska sjukhuset är ett av endast två sjukhus som fortfarande är öppna i hela södra Khartoum - och båda stöds av Läkare Utan Gränser. Läkare Utan Gränser är en av få internationella medicinska humanitära organisationer som fortfarande finns kvar i staden och vi stöder även sjukhus i östra Khartoum och i Omdurman.

Läkare Utan Gränser hjälper hälso- och sjukvårdsmyndigheterna att hålla det oerhört bräckliga sjukvårdssystemet flytande, men efter gårdagens incident - och den serie incidenter som har föregått den – är vi oroliga för att vårt fortsatta stöd snart inte längre är möjligt.

Händelsen inträffade bara 700 meter från det turkiska sjukhuset, där hundratals patienter - däribland barn - för närvarande genomgår behandling. Så sent som i går tog vi emot 44 patienter som skadats i en luftattack.

Läkare Utan Gränsers team arbetar dygnet runt under hektiska förhållanden för att ge vård till alla som behöver.För tre och en halv vecka sedan tog vi emot ett stort antal krigsskadade människor - främst kvinnor och barn - som skadats efter upptrappningen av striderna kring den centrala reservpolisens högkvarter. Varje dag tar sjukhuset emot omkring 15 krigsskadade patienter, utför livräddande kirurgi och håller patienter med kroniska sjukdomar vid liv.

Läkare Utan Gränser har vårdat över 1 600 krigsskadade patienter i Khartoum sedan konflikten började och vår avsikt är att fortsätta med detta. Säkerhetsläget har dock försämrats så dramatiskt under de senaste veckorna att vår närvaro på det turkiska sjukhuset nu är i fara.

Sedan den krisen i Sudan eskalerade har Läkare Utan Gränser arbetat aktivt i 12 delstater: Khartoum, Kassala, Al-Jazeera, västra Darfur, norra Darfur, centrala Darfur, södra Darfur, Röda havet, El-Gedaref, Blå Nilen, Nilfloden och Vita Nilen.