Hoppa till huvudinnehåll

Kongo-Kinshasa: 200 000 människor på flykt i Ituri

Publicerad 4 juni 2020
En kvinna sitter på en säng och håller om en liten pojke.
Foto: Avra Fialas/Läkare Utan Gränser
Den 15 månader gamla pojken Bahati Maki Jospin träffades av en kula i benet när han satt i bärsele på sin mammas rygg. Båda hans föräldrar och sex syskon dödades under den våldsamma attacken.

Efter strider mellan miliser och militären har 200 000 människor tvingats lämna sina hem i Ituriprovinsen i nordöstra Kongo-Kinshasa. Över fem miljoner människor är på flykt inom landet, vilket placerar Kongo-Kinshasa på andra plats efter Syrien med antalet internflyktingar. Vi uppmanar nu internationella organisationer att trappa upp sina humanitära insatser.

Den senaste attacken skedde den 17 maj i Drodro-regionen. Bybor skadades och dödades, deras hem brändes ner. Efter attacken behandlade Läkare Utan Gränser kvinnor och barn som utsatts för kniv- och skottskador.

Det yngsta våldsoffret var en 15 månader gammal pojke, Bahati Maki Jospin (bild ovan), som satt i en bärsele på hans mammas rygg.

– Kulan gick rakt igenom pojkens ben och dödade sedan mamman. Grannar tog barnet till sjukhuset. Båda föräldrar, samt tre bröder och tre systrar till pojken dog i attacken. Bara en bror överlevde efter han lyckats fly, säger Diop El Haji, medicinskt ansvarig i projektet.

Samtidigt som många civila drabbas hårt av våldet, blir även vårdcentraler måltavla i konflikten. Under maj månad attackerades och plundrades fem vårdcentraler i området.

– Människor är väldigt rädda för attacker och de humanitära behoven har ökat dramatiskt. Samtidigt har våra team svårigheter att ge sjukvård till lokalbefolkningen och internflyktingar, då vi inte har tillträde till många områden på grund av den osäkra situationen, säger Alex Wade, ansvarig för Läkare Utan Gränsers arbete i Ituri.

Vi kräver att stödet till internflyktingar i Ituri utökas. Hundratusentals människor trängs under osanitära förhållanden och vi försöker att bistå människorna med sjukvård och de mest grundläggande förnödenheter.

– Behoven är enorma och utöver det så måste vi implementera smittskyddsåtgärder mot covid-19. Vi kan inte göra allt det här på egen hand, säger projektkoordinatorn Benjamin Courlet.

Det humanitära läget i Ituri

Sedan 00-talet har en miljon människor flytt från sina hem i Ituriprovinsen. Läkare Utan Gränser har bistått människorna sedan konflikten började och drivit kliniker och vårdcentraler i Nizi, Drodro och Angumu. Vi har vårdat skadade och gett sjukvård mot vanliga sjukdomar som malaria, luftvägsinfektioner, diarré och mässling. Våra team delar även ut förnödenheter och försöker att förbättra hygienen i lägren, samt ge tillgång till rent vatten.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare