Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 4 juli 2023 11:36

Läkare Utan Gränser fördömer nekad tillgång till sjukvård i Jenin

Efter den omfattande luft-och markräden mot Jenins flyktingläger på norra Västbanken arbetar Läkare Utan Gränsers personal med att ge akut sjukvård. Attacken, som genomfördes av israeliska styrkor, är den största på Västbanken sedan 2002. Minst åtta personer har rapporterats döda och ytterligare 91 personer har rapporterats skadade av splitter och skottskador.

Ett stetoskop hänger över en t-shirt med Läkare Utan Gränsers logo.
Foto: Läkare utan gränser
Läkare Utan Gränser har arbetat i de palestinska områdena sedan 1989. Foto: Sebastian Bolesch

– Räder i Jenin har blivit allt vanligare och omfattningen verkar ha nått nya nivåer. Vi har tagit emot 55 skadade patienter varav flera med skottskador i huvudet, säger Jovana Arsenijevic, Läkare Utan Gränsers projektkoordinator i Jenin.

Förutom att människor dödades och skadades i räden, så påverkades även vårdstrukturer vilket förhindrade vårdinsatsen. Ett flertal tårgasbehållare landade på innergården till Khalil Suleiman-sjukhuset, där Läkare Utan Gränsers personal hade arbetat med att behandla skottskadade patienter sedan tidig morgon.

Blockerade vägar förhindrar sjukvård   
Militära bulldozers förstörde flera vägar som leder till flyktinglägret i Jenin, vilket gjorde det nästan omöjligt för ambulanser att nå fram till patienter. Detta tvingade palestinska sjukvårdare att fortsätta till fots, i ett område med aktiv skottlossning och drönarattacker. Alla vägar som ledde till lägret hade blockerats under hela den militära operationen, trots att flera patienter var behov av vård i flyktinglägret.

– Vi har arbetat 15 timmar i sträck och patienterna fortsätter att komma in säger Jovana Arsenijevic. Det här är en militär insats som aldrig tidigare har pågått så här länge, och det finns fortfarande skadade som vi inte kan nå fram till. Sjukvårdspersonalen måste få tillgång till patienterna obehindrat.

Minst tio flygattacker

Efter gårdagens räd av de israeliska styrkorna den 3 juli i Jenin, uppnådde det totala dödsantalet till 48 i år. I takt med att räderna blir allt vanligare, ökar även hindren och möjligheterna att ge sjukvård.

De israeliska styrkornas räder i Jenin genomförs allt oftare med hjälp av flyg, vilket är en oroväckande utveckling av våldsanvändningen. I dag rapporterades minst tio flygattacker i Jenin.

– Räderna mot lägret i Jenin har börjat följa ett välbekant mönster - ambulanser rammas av bepansrade bilar och patienter och sjukvårdspersonal nekas rutinmässigt in- och utresa till lägret. Användningen av attackhelikoptrar och drönarattacker i ett så tätbefolkat område innebär en markant ökning i intensitet och är inget annat än skandalöst, säger Jovana Arsenijevic.

– Sjukhuset där vi vårdar patienter träffades av tårgasbehållare. Vårdinrättningar, ambulanser och patienter måste respekteras.

Läkare Utan Gränser har arbetat i de palestinska områdena sedan 1989 och har just nu insatser i Jenin, Nablus, Hebron och Gaza.