Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 26 mars 2024

Läkare Utan Gränser kommentarer FN:s resolution om vapenvila i Gaza

Två veckors vapenvila är långt ifrån tillräckligt för att de enorma humanitära behoven ska kunna tillgodoses. 

Efter mer än fem månader av krig röstade FN:s säkerhetsråd igår, 25 mars, igenom en resolution som kräver omedelbar vapenvila i Gaza under ramadan. Resolutionen röstades igenom av 14 länder, USA valde att lägga ner sin röst. Resolutionen uppmanar också till ett omedelbart frisläppande av gisslan och "det brådskande behovet av att utöka flödet" av bistånd till Gaza.

Läkare Utan Gränsers generalsekreterare Avril Benoît kommenterar resolutionen.

”Efter månader av förseningar, som de två miljoner civila som bor i Gaza fått betala priset för, har FN:s säkerhetsråd äntligen röstat igenom en resolution som kräver omedelbar vapenvila under ramadan. Detta är ett konstruktivt steg i rätt riktning, som måste efterföljas av handling. Men två veckor av vapenvila räcker inte för att svara på de enorma humanitära behoven som finns i Gaza. Vi upprepar vårt krav på en långvarig vapenvila.”

”Till dess att det sker, måste rådets medlemmar säkerställa att den vapenvila som nu röstats igenom blir verklighet och inte slutar som en pappersprodukt.”

”Historiskt har vi redan sett två FN resolutioner (2712 och 2720), som berörde den humanitära krisen i Gaza, i stort sett ignoreras av den israeliska regeringen. Rådets medlemmar, enskilt och som kollektiv, måste se till att parterna följer rekommendationer i resolutionen.”

"Skyddet av civila och civil infrastruktur, tillsammans med humanitärt tillträde, kan inte villkoras. Rådets medlemmar måste arbeta för att stoppa den kollektiva bestraffningen av civila i Gaza. Trots att resolutionen röstats igenom har den israeliska militären fortsatt sina attacker mot civila och sjukhus samt hindrat humanitärt tillträde till Gaza."

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare