Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 12 september 2023 11:33

MAROCKO JORDBÄVNING: Läkare Utan Gränsers katastrofsamordnare beskriver situationen runt epicentrum

Marocko drabbades den 8 september av en jordbävning som hitintills lämnat fler än 2 600 döda och tusentals skadade. Läkare Utan Gränser anlände tidigare i veckan med ett team för att bedöma de medicinska och humanitära hjälpbehoven. John Johnson, Läkare Utan Gränsers katastrofsamordnare, beskriver situationen i de närbelägna byarna runt epicentrum:

Två personer, bland dem en medarbetare från Läkare Utan Gränser, står vid ett rasat hus i Marocko som drabbades av en jordbävning den 8 september.
Foto: John Johnson/Läkare Utan Gränser
Marocko drabbades den 8 september av en jordbävning som hitintills lämnat mer än 2 600 döda och tusentals skadade.

”Efter att ha anlänt till Marrakesh så reste två av oss vidare till byn Amizmiz som ligger nära jordbävningens epicentrum. Där fanns en liten klinik som vårdade patienter. Vårdpersonalen arbetade utomhus i ett tält, på grund av rädslan för efterskalv och fler husras 

Tre patienter var där över natten och de mer allvarliga fallen hade skickats vidare till ett större sjukhus i Marrakesh. På morgonen började människor anlända runt 8.30. Snart var kliniken full med cirka 15 patienter med brutna armar och ben, skallskador och liknande skador. Läkarna och sjuksköterskorna på plats behandlade dem så gott de kunde.

Alla är utmattade. Personalen gör sitt bästa med de förnödenheter som finns, men de börjar ta slut. Mobiliseringen från marockanska myndigheterna har varit fantastisk och även frivilliga från Röda Halvmånen och den marockanska militären fanns på plats. De har delat ut madrasser så att människor kan sova utomhus, och även vatten och mat till människor som inte har tillgång till det. Ambulanser kör fram och tillbaka mellan epicentrum och de större sjukhusen, så människor i byarna snabbt kan evakueras för vidare behandling.

Vi har besökt flera byar i närheten av epicentrum. Förödelsen vi bevittnade var omfattande. I de större städerna verkar de moderna byggnaderna ha klarat sig förhållandevis bra, men de mer enklare husen på landsbygden har fullständigt förstörts. Det finns inget kvar förutom bråte och stenar. Sökandet efter överlevande i rasmassorna pågår fortfarande med hjälp av traktorer och gaffeltruckar som arbetar med att forsla bort stenarna. Den mest akuta fasen är förmodligen över snart chansen att hitta någon vid liv minskar snabbt, men arbetet med att finna döda kroppar för att kunna begrava dem fortsätter.

Läkare Utan Gränser tittar nu på vilka sjukvårdsbehov som finns och hur vi kan hjälpa de marockanska myndigheterna med deras insatser. Vi träffar olika aktörer för att undersöka om det finns behov av att stötta upp med personal, medicinska förnödenheter eller övrig logistik under de närmaste dagarna.” 

Lyssna på en längre ljudupptagning med Läkare Utan Gränsers katastrofsamordnare här.  

Läs mer om hur vi arbetar efter en jordbävning här