Hoppa till huvudinnehåll

Ny generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i Sverige

Publicerad 11 juni 2018
Foto: Gabriele Casini
Oliver Schulz, ny generalsekreterare för Läkare Utan Gränsers i Sverige.

I juni tillträder Oliver Schulz som Läkare Utan Gränsers nya generalsekreterare i Sverige efter tre år som landansvarig för vårt arbete i Etiopien. Han efterträder Mari Mörth som varit generalsekreterare sedan 2015.

– Att lämna Etiopien och flytta till Sverige känns som ett naturligt steg, både yrkesmässigt och på det personliga planet. Jag ser fram emot att få leda Läkare Utan Gränsers svenska sektion och arbeta tillsammans med oerhört engagerade medarbetare för att säkerställa vårt viktiga uppdrag att rädda liv och lindra nöd runt om i världen.

Oliver Schulz är född 1976 i Addis Abeba, Etiopien, samma land som han i juni lämnar för att tillträda sin nya tjänst som generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i Sverige. Oliver har under större delen av sin uppväxt bott på olika platser i världen i samband med föräldrarnas diplomatuppdrag.

Oliver Schulz har en universitetsexamen i ekonomi, samt en examen i företagsekonomi (Master of Business Administration). Under studietiden startade han ett sälj-och marknadsföretag inom IT-sektorn, men lämnade företaget 2005 för att uppfylla sin dröm att arbeta för Läkare Utan Gränser.

Oliver Schulz har lång erfarenhet av humanitärt arbete i länder som Kongo-Kinshasa, Indien, Haiti och Centralafrikanska republiken där han arbetat som logistiker, fältkoordinator, ekonomiansvarig och under de senaste åren som landansvarig.

Det unika är organisationens oberoende

Det unika med Läkare Utan Gränser är organisationens oberoende, enligt Oliver Schulz, liksom det uttalade uppdraget att höja rösten om missförhållanden som organisationens anställda bevittnar på olika platser i världen.

– Vårt oberoende möjliggör att vi snabbt kan finnas på plats och agera omedelbart i akuta kriser och katastrofer för att ge medicinsk vård till människor. Detta är enormt viktigt och är enbart möjligt tack vare alla de människor som på olika sätt är med och bidrar till vår verksamhet.

Katrin Kisswani, Läkare Utan Gränsers ordförande i Sverige, är mycket glad över rekryteringen av Oliver Schulz.

– Vi är väldigt glada över att ha rekryterat en person som har en sådan gedigen erfarenhet av Läkare Utan Gränsers fältverksamhet, liksom från andra områden. Olivers breda erfarenhet är av stor vikt när det gäller att leda Läkare Utan Gränsers svenska sektion och föra vårt arbete framåt, både i Sverige och internationellt.

Kort biografi

Oliver Schulz är utbildad ekonom med inriktning på organisationsledning och utveckling och han har lång erfarenhet av ledarpositioner i flera av Läkare Utan Gränsers fältprojekt. Han har bland annat arbetat som landansvarig i Etiopien och Haiti, finans- och personalansvarig i Centralafrikanska republiken samt som logistiker i Indien och Kongo-Kinshasa. Utöver sin fälterfarenhet har han även arbetat på Läkare Utan Gränsers kontor i Toronto, Kanada, där han var personalansvarig för organisationens operativa verksamhet i Ryssland, Papua Guinea, Haiti, Nigeria och Colombia. Under ett fältuppdrag i Centralafrikanska republiken träffade han sin fru Lindsay som han har två barn tillsammans med. Innan han började på Läkare Utan Gränser hade Oliver olika ledarpositioner inom försäljning och marknadsföring i IT-sektorn.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare