Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 8 september 2023 12:02

UKRAINA: 34 skadade i dödlig attack på en marknad i Kostiantynivka

Efter onsdagens explosion på en marknadsplats i Kostiantynivka, i Donetskregionen, tog stadens sjukhus emot 34 skadade patienter, varav 15 var i behov av omedelbar livräddande vård. Läkare Utan Gränser arbetar på sjukhuset med att stötta hälsovårdsmyndigheternas akutmottagning.

Efter onsdagens explosion på en marknadsplats i Kostiantynivka, i Donetskregionen, tog stadens sjukhus emot 34 skadade patienter, varav 15 var i behov av omedelbar livräddande vård.
Foto: Yuliia Trofimova
Efter onsdagens explosion på en marknadsplats i Kostiantynivka, i Donetskregionen, tog stadens sjukhus emot 34 skadade patienter, varav 15 var i behov av omedelbar livräddande vård.

– Jag kallades akut till sjukhuset, säger IIya Bilokonov, narkosläkare som arbetar för Läkare Utan Gränser på sjukhuset i Kostiantynivka. När vi kom fram fanns det många sårade i alla rum och i korridoren. De flesta var allvarligt skadade med sprängskador och brännskador. Alla traumakirurger arbetade, alla operationssalar var fulla. Tyvärr sker attacker mot civila och civil infrastruktur ofta här.

Fem patienter fördes omedelbart till operationssalen för akut operation. Läkare Utan Gränser transporterade också fyra svårt skadade patienter från Kostiantynivka till Dnipro för att få specialiserad vård. Den ena var en ung kvinna som behövde respiratorvård och kontinuerlig sjukvård bland annat på grund av skador på buken och bröstkorgen och stor blodförlust.

Patientens mamma, Inna, berättade att dottern arbetade på marknaden som försäljare när attacken inträffade:

– Jag hörde en raket komma och sedan kastades jag tillbaka av tryckvågen. När jag ställde mig upp sprang jag direkt till marknaden. Jag kände på mig att något hade hänt. Hon låg mellan två trasiga bilar som brann. Jag började skrika. Några förbipasserande sprang dit och drog fram min dotter.

– Efter attacken i Kostiantynivka har minst 17 personer rapporterats döda, däribland ett barn, säger Virginia Moneti, medicinskt ansvarig för Läkare Utan Gränser i Ukraina. 

Riskfyllt att söka vård 

Intensiva attacker och explosioner i Kostyantynivka och de omgivande förorterna har blivit en nästan daglig verklighet. Staden ligger cirka 20 kilometer väster om frontlinjen Bakhmut, ett område som har visat sig vara en viktig del i kriget. Allteftersom frontlinjen har kommit närmare staden har också riskerna för människor i Kostiantynivka och de omgivande områdena ökat.

Sjukhuset i Kostiantynivka är en av få fungerande vårdinrättningar nära de östra frontlinjerna. Många av sjukhusen i närliggande städer har antingen förstörts eller stängt och människor i området, däribland vårdpersonal, har tvingats fly. Kostiantynivka sjukhus tar därför emot patienter från hela distriktet. 
De ständiga beskjutningarna och flyglarmen har gjort rutinmässiga läkarbesök riskfyllda.  

Många av de människorna som har stannat kvar i området är äldre och lever med kroniska sjukdomar. För att säkerställa kontinuitet i vården driver Läkare Utan Gränser mobila kliniker i byar nära Kostiantynivka och tillhandahåller vård, inklusive psykosocialt stöd.

-----

- Fler än 1 800 patienter har vårdats på akutmottagningen på Kostiantynivka sjukhus mellan augusti 2022 och augusti 2023. 

- Totalt 3 489 patienter har transporterats med Läkare Utan Gränsers medicinska evakueringståg från östra till västra Ukraina sedan kriget trappades upp och fram till slutet av augusti 2023.  

- 6 968 patienter har fram till i slutet av augusti 2023 transporterats av Läkare Utan Gränsers ambulanser. Cirka 60 procent av dessa patienter hade traumarelaterade skador. Ambulanserna är verksamma nära frontlinjerna i regionerna Donetsk, Cherson, Dnipropetrovsk och Zaporizjzja.  

- Närmre 10 000 patienter har fått vård och 800 personer har fått psykologiskt stöd av Läkare Utan Gränsers mobila kliniker i Donetskregionen mellan maj och juli 2023. 

- Sedan slutet av juli 2023 har Läkare Utan Gränser även gett stöd till Selydove-sjukhuset i Donetskregionen. Sjukhuset har haft personalbrist sedan kriget eskalerade och Läkare Utan Gränser stöttar både den kirurgiska- och intensivvårdsverksamheten med hjälp av narkosläkare och kirurger.