Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 4 augusti 2023 11:52

Våld och förnedring möter människor på flykt vid fransk-italienska gränsen

Våld, godtyckligt frihetsberövande och splittrade familjer - detta är vad flyktingar och migranter möts av vid den fransk-italienska gränsen, enligt vittnesmål till Läkare Utan Gränser som i dag publicerar en ny rapport

Foto: Läkare utan gränser

Flyktingar och migranter i italienska Ventimiglia blir systematiskt tillbakavisade till Italien av fransk polis när de försöker korsa gränsen. Ofta sker detta urskillningslöst, våldsamt och utan hänsyn till individuell sårbarhet, till exempel bland kroniskt sjuka, gravida kvinnor och små barn. Enligt vittnesmål som Läkare Utan Gränsers team har samlat in mellan februari och juli i år blir inte heller människors behov av sjukvård, tak över huvudet, rent vatten och mat tillgodosett i Ventimiglia. Detta är i strid med såväl nationell, EU- som internationell lagstiftning.

I en ny rapport, Denied Passage - The continuous struggle of people on the move pushed-back and stranded at the Italian-French border, beskrivs situationen för de människor som tagit sig till Ventimiglia i hopp om att hitta trygghet i EU. Rapporten utgår från vittnesmål från människor som Läkare Utan Gränsers mobila klinik bistått med sjukvård och annat stöd mellan februari och juni 2023.