Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 21 oktober 2023 09:38

Vittnesmål från sjuksköterska i Gaza

Läkare Utan Gränsers sjuksköterska Louai Harb berättar om hur hundratals söker skydd på sjukhusen och att det är så fullt att patienter ligger på golvet.

Läkare Utan Gränsers väst med ett stetoskop som hänger över nacken.
Foto: Sebastian Bolesch
”För två dagar sedan tog vi med oss allt vi hade kvar."

Hälso- och sjukvårdssystemet i Gaza håller på att kollapsa. Sjukhusen är överfulla och saknar resurser. Nyligen donerade Läkare Utan Gränser en större mängd läkemedel och medicinsk utrustning till al-Shifa-sjukhuset som är det största kirurgiska sjukhuset på Gazaremsan.

”För två dagar sedan tog vi med oss allt vi hade kvar, alla mediciner och all utrustning, till al-Shifa-sjukhuset i Gaza City. Vi såg hundratals människor som sökte skydd och det var svårt att ta sig fram där inne," säger Läkare Utan Gränsers sjuksköterska Louai Harb.

Det var väldigt många människor inne på sjukhuset. De tror att sjukhus är en säker plats men det finns ingen säker plats. Det finns inte tillräckligt med utrymme. En del patienter är i behov av kirurgi och de ligger på golvet,” fortsätter Louai Harb.

Läkare Utan Gränser är beredda att bistå med mer stöd till sjukvårdsinrättningar i Gaza så fort det är möjligt att leverera den hjälp som människorna är i så desperat behov av.

Hör hela vittnesmålet ljudupptagningen (fritt att använda för media):Vittnesmål från Louai Farb, sjuksköterska i Gaza