Hoppa till huvudinnehåll

Rebecca fixade konstauktion för människor på flykt

Foto: Georgios Makkas/Panos Pictures
Rebecca startade konstauktion till förmån för människor på flykt. Här syns barnen Sham och Bisan som ritar inuti i ett tält i flyktinglägret Kara Tepe på Lesbos, Grekland.

Som många andra satt Rebecca Farrensteiner framför TV-nyheternas bilder av flyktingkaravaner och överlastade båtar. Precis som de flesta ville hon hjälpa till. 

Men som kulturarbetare och småbarnsförälder är både tid och tillgångar begränsade.

– Då ställde jag mig frågan vad just jag kan göra, berättar Rebecca.

Jag insåg att det jag har är mod, kunskap och mycket kontakter och vänner som alla på ett eller annat sätt arbetar med konst. Kanske kunde vi tillsammans göra något för att hjälpa?

Rebecca testade idén på sin man som är konstnär, och frågade om han kunde tänka sig att donera ett av sina konstverk till välgörande ändamål. Han svarade ja. Hon presenterade idén för fler konstnärsvänner och alla svarade ja utan att tveka.

Listan på konstnärer växte och snart föddes tanken på en konstauktion med donerade verk från etablerade konstnärer där pengarna går till människor på flykt.

– Från idé till auktion gick det fem veckor och det blev runt en halv miljon, säger Rebecca. Det fanns så mycket välvilja och engagemang bland alla medverkande, jag tror många känner att de vill hjälpa på det sätt de kan. I vårt fall med konst.