Hoppa till huvudinnehåll
Publiceringsår 2022

Ukraina: No mercy for civilians

Mellan den 31 mars och den 6 juni 2022 har Läkare Utan Gränser evakuerat 653 patienter med tåg från östra Ukraina till sjukhus i säkrare delar av landet. Denna rapport visar på ett urskillningslöst våld mot civila och överträdelser av internationell humanitär rätt.

Patienter och deras medföljande på tåget har delat med sig av berättelser som vittnar om att kriget i Ukraina förs med en chockerande brist på omsorg om att urskilja och skydda civilbefolkningen. De skador som Läkare Utan Gränsers medicinska team ombord har behandlat inkluderar skador orsakade av bomber, beskjutning eller av minor och granatsplitter. Vissa patienter rapporterar att de skadats i sina hem. Andra har blivit beskjutna med tunga vapen när de försökt sätta sig i säkerhet. 

No mercy for civilians Ukraina

Våra rapporter är gratis att läsa då vi tycker det viktigt att alla kan ta del av hur verkligheten ser ut på de platser där vi arbetar. Klicka på knappen för att läsa rapporten som pdf.

 

Med hjälp av gåvor från privatpersoner kan vi fortsätta rapportera om humanitära kriser och rädda fler liv. Ditt bidrag gör skillnad!