Hoppa till huvudinnehåll
En kollega mäter omfånget på ett barns arm med en MUAC-remsa.
Publicerad 17 mars 2022

24 miljoner som räddar liv!

Foto: Abayomi Akande/ Läkare Utan Gränser
Ett barn undersöks för undernäring på sjukhuset i Anka, Nigeria. Projektet är ett av flera som Postkodlotteriet kommer att stödja under 2022.

24 miljoner kronor stod det på checken som vi tog emot från Postkodlotteriet idag. Pengarna är inte öronmärkta utan kommer användas där vi bedömt att de behövs mest just nu. Det innebär mindre administration och mer livräddande sjukvård.

Vid Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning idag, den 17 mars, stod det klart att vi och 58 andra ideella organisationer får dela på drygt en miljard kronor under 2022. Läkare Utan Gränsers 24 miljoner kommer att gå till livsviktig sjukvård i projekt i Bangladesh, Kongo-Kinshasa, Nigeria och Sydsudan samt till vår innovationsenhet.

 –  Samtidigt som världens strålkastarljus riktas mot konflikten i Ukraina fortsätter våld och akuta kriser att också drabba människor i andra delar av världen. De medicinska humanitära behoven i till exempel Sydsudan och Kongo-Kinshasa är enorma. Det är bland annat här pengarna från Postkodlotteriet kommer till användning. Varmt tack till Postkodlotteriet och alla ni som har en Postkodlott för att ni väljer att agera, säger Oliver Schulz, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser i Sverige. 

Postkodlotteriets stöd kommer år 2022 att gå till:
 

Sjukvård till rohingyer i Bangladesh 

Nästan 900 000 rohingyer, varav hälften barn, lever under svåra förhållanden i det gigantiska flyktinglägret Cox’s Bazar i sydöstra Bangladesh. I Balukhali, som är en del av flyktinglägret, arbetar vi för att fler ska få tillgång till grundläggande sjukvård.  Det handlar om mödrahälsovård, vaccinering mot smittsamma sjukdomar och psykosocialt stöd. Dessutom förbättrar vi tillgången till latriner och rent vatten.

Livräddande sjukvård i kris- och konfliktdrabbade Kongo-Kinshasa  

I Mweso i provinsen Nordkivu har det väpnade våldet inneburit en akut kris som drivit tusentals människor på flykt. Vi är den enda internationella aktören som tillhandahåller sjukvård för de omkring 500 000 människor som lever här. Vi ger vård vid malaria och undernäring, assisterar vid förlossningar, ger psykosocialt stöd och tillhandahåller vård för överlevare av sexuellt våld. 

Bekämpning av smittsamma sjukdomar i konfliktens Sydsudan 

Delstaten Jonglei i den nordöstra delen av Sydsudan har drabbats hårt av konflikt och tusentals har tvingats på flykt. Dessutom är undernäring och återkommande sjukdomsutbrott en del av vardagen.  På det enda sjukhuset i området, i staden Lankien, finns vi på plats för att bistå 216 000 personer med sjukvård. Det innebär bland annat att assistera vid förlossningar, utföra akut kirurgi och att behandla undernäring och smittsamma sjukdomar som malaria, kala azar och luftvägsinfektioner.

Barn- och mödravård i syfte att minska dödligheten i Nigeria 

Befolkningen i Zamfara i nordvästra Nigeria är hårt drabbad av återkommande sjukdomsutbrott, malaria och undernäring. På sjukhuset i Anka driver vi en barnavdelning med 120 vårdplatser. Här och vid närliggande vårdcentraler tillhandahåller vi sjukvård för omkring 230 000 personer. Vi ger vård till barn och mödrar som drabbats av malaria, luftvägsinfektioner, diarrésjukdomar och undernäring - de hälsotillstånd som skördar flest liv i området. 

Läkare Utan Gränsers innovationsenhet 

Innovationsenheten utvecklar innovativa, hållbara lösningar för nya och återkommande utmaningar i våra projekt världen över. Enheten jobbar med allt från specifika produkter till interna processer.
 

Läs mer om Postkodlotteriet här

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare