Hoppa till huvudinnehåll

Akelius matchar gåvor i november och december

Publicerad 21 oktober 2019
Ett barn på Läkare Utan Gränsers klinik utanför flyktinglägret Moria, Grekland.
Ett barn undersöks på vår klinik utanför lägret Moria på grekiska ön Lesbos.
Foto: Anna Pantelia / Läkare Utan Gränser

För de drygt 14 000 människor som just nu sitter fast i Moria-lägret på Lesbos är situationen förtvivlad. Vi är på plats i lägret och våra medarbetare vittnar om stora behov av vård och stöd. Akelius Foundation har nu bestämt sig för att matcha insamlade gåvor mellan 1 november och 5 januari 2020.

– Människor lever under fruktansvärda förhållanden, både i och utanför Moria-lägret på Lesbos. Det jag såg när jag var där var ett kaos som är helt ovärdigt Europa. Värre än vad jag sett i något annat flyktingläger där vi arbetar, berättar Katharina Ervanius som är relationsansvarig på Läkare Utan Gränser och som besökte Moria i slutet av september.

– Behovet av hjälp var enormt, inte minst bland barnen, och vårt team på plats gick mer eller mindre på knäna, fortsätter hon. Många av barnen har slutat leka och bland barnen som kom till vår klinik uppvisar vart fjärde självskadebeteende.

Som ett sätt att bidra till arbetet med flyktingar och migranter på de grekiska öarna – liksom på andra håll i Europa – har Akelius Foundation beslutat sig för att matcha alla insamlade medel under perioden 1 november till 5 januari 2020. Matchningen gäller alla gåvor förutom autogirogåvor från våra månadsgivare. Akelius initiativ omfattar förutom Läkare Utan Gränser även SOS Barnbyar, Unicef Sverige och UNHCR. 
 

Grekland: En familj i Olive Grove - ett informellt tältläger som vuxit fram utanför Moria.
En familj i "the Olive Grove", ett informellt tältläger som växt fram intill Moria-lägret.
Foto: Anna Pantelia

– För oss betyder den här matchningen enormt mycket, säger Katharina Ervanius. Roger Akelius genuina engagemang för flyktingfrågan är helt fantastiskt och hans vilja att stödja vårt arbete med så mycket pengar är helt unikt i sitt slag.

Matchningen från Roger Akelius stiftelse kommer att gå till våra projekt runt om i Europa och även till Lesbos. De som väljer att skänka pengar till oss under kampanjen kommer att stödja vårt livräddande arbete runt om i världen. De här bidragen är en förutsättning för att vi ska kunna finnas på plats och rädda liv.
 

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare