Hoppa till huvudinnehåll
En sjukhusbyggnad full med folk i Sudan.
Publicerad 27 april 2023

Sudan: De medicinska behoven är enorma

Foto: Mohamed Gibreel Adam/Läkare Utan Gränser
Sjukhuset i El Fasher, Sudan, har tagit emot så många patienter de senaste dagarna att patienter nu vårdas på golvet i sjukhusets korridorer.

Det pågående våldet fortsätter i många delar av Sudan. Läkare Utan Gränsers personal på plats rapporterar om överfulla sjukhus och tusentals människor på flykt till säkrare områden. De humanitära och medicinska behoven är enorma.

- Under en tillfällig paus i striderna den 23 april kunde Läkare Utan Gränser donera medicinsk utrustning till en vårdinrättning i Khartoum. Organisationen är i kontakt med sjukhus, föreningar och sudanesiska hälsomyndigheter som försöker förse fler sjukhus och vårdinrättningar med material – men striderna i huvudstaden gör det näst intill omöjligt, säger Ghazali Babiker, läkare och ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Sudan.

I El Fasher har ett stort antal skadade anlänt till det sjukhus som Läkare Utan Gränser stöttar och kollegorna arbetar dygnet runt för att vårda skadade. Hittills har fler än 400 personer tagit sig till sjukhuset för vård, som nu är den enda vårdinrättningen som är i drift i staden.

Tusentals människor har flytt från Khartoum till Wad Madani. Läkare Utan Gränsers team, bland dem personal från Khartoum och Damazin, utvärderar nu möjligheterna att svara på behoven där.

Fortsätter att tillhandahålla sjukvård

På Läkare Utan Gränsers vårdinrättningar i Damazin, Blue Nile State, Omdurman, Khartoum State, i Kreinik och el Geneina, West Darfur, i Rokero, centrala Darfur, Um Rakuba och i Gedaref State i östra Sudan fortsätter personalen vårda patienter. För att ha möjligheten att tillhandahålla sjukvård till människor i Sudan måste säkerheten garanteras för personal och patienter.

- Erfarna akutteam från Läkare Utan Gränser står redo att ta sig in i Sudan, så snart det är möjligt, för att trappa upp insatserna. Samtidigt försöker vi att identifiera de bästa sätten att skicka medicinska- och humanitära förnödenheter till landet, säger Kate Nolan, ansvarig för Läkare Utan Gränsers operativa insatser.

Efter att ha tagit skydd från hårda strider i mer än en vecka, har en del av vår personal förflyttat sig till säkrare platser i Sudan, medan andra planerar att lämna landet. En del personal har också flyttat med sin familj till säkrare områden. Vi fortsätter att hålla nära kontakt med alla våra medarbetare så gott som det går. Säkerheten för vår personal är av högsta prioritet.

- Vi upprepar vår uppmaning till alla som deltar i våldet, att respektera och följa internationell humanitär rätt, garantera säkerheten för medicinsk personal och vårdinrättningar, samt tillåta säker passage för vårdpersonal, ambulanser och civila som söker sjukvård, säger läkaren Abubakr Bashir Bakri, operativt ansvarig för Läkare Utan Gränser i Sudan.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Ge en gåva till vårt arbete i Sudan