Hoppa till huvudinnehåll

En annorlunda dag

Publicerad 22 januari 2015

Idag fanns det mycket att göra. Dagarna på sjukhuset börjar alltid med rapport om nattpasset. Vi får höra hur många nya patienter som har kommit under natten och hur alla patienter mår. Sen börjar vi, lokala chefsjuksköterskan Data och jag, räkna antalet patienter och deras mammor eller pappor som stannar med barnet på sjukhuset. Det gör vi för att kökspersonalen behöver veta hur många de ska laga mat till. Patienterna och deras mamma eller pappa får frukost, lunch och middag.

Läkarronden tar fram till 10-11 på morgonen, speciellt nu med patienterna med mässling i isolering. Efter ronden skriver sjuksköterskorna upp alla mediciner för de kommande 24 timmarna och jag beställer sen dessa mediciner från apoteket. Patienterna som åker hem får sina mediciner och deras föräldrar instrueras i hur medicinen ska tas. Idag var det lite annorlunda, direkt efter ronden började vi med en mässlingsvaccineringskampanj för våra anställda. Än så länge måste alla de som inte har haft mässling eller inte har blivit vaccinerade bära mask när de är på isoleringsavdelningen.

Medarbetarvaccineringen ska förhindra smittan från patienterna överförs till alla sjuksköterskor, läkarassistenter, vårdbiträden, barnmorskor, städare, nutritionsassistenter och kökspersonal. Det vill säga alla som har patientkontakt. Under den första timmen vaccinerade vi 40 medarbetare. Vi fortsätter med vaccinering nästa vecka för det finns flera av personalen kvar att vaccinera.

Vi skulle avsluta dagen med att räkna hur många patientbesök vi hade under veckan för att kunna registrera vår statistik.

Precis när vi skulle börja räkna så kom det en ny patient. Sjuksköterskan på akuten var väldigt upptagen så då fick chefen hjälpa till. Patienten hade fått på sig hett kaffe och hade stora brännskador på armen och magen. Det tog ett tag innan smärtstillandet hade hunnit verka, brännskadan var tvättat och omlagt och patienten hade fått en liten gummihandske-ballong som tröst. Statistiken fick vänta tills måndag.

Till sist skrev jag några frågor till ett skriftliga prov för vårdbiträdena. En utav våra vårdbiträden slutade för att börja studera och därför söker vi en ny medarbetare. Flera av de som sökt har skickat in sin ansökan med handskrivna CV. Vi kallade in 15 av dem till skriftligt test. Därefter kommer intervjuer och sen anställer vi den bästa kandidaten. Testet kommer hållas imorgon. Sen var det sent och dags att avsluta för dagen för att bege mig tillbaka och umgås lite med mina kolleger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare