Hoppa till huvudinnehåll

En vädjan om omedelbart ingripande

Publicerad 20 april 2020
Uppbyggnaden av ett tillfälligt område för triagering och isolering i Nduta, Tanzania.
Foto: Läkare Utan Gränser
Uppbyggnaden av ett tillfälligt område för triagering och isolering i Nduta, Tanzania.

Hur förbereder man ett läger med över 73 000 burundiska flyktingar med begränsad tillgång till sjukvård för att kunna hantera covid-19? Pete Clausen rapporterar från Tanzania om hur ett utbrott skulle påverka Nduta-lägret i den nordvästra delen av landet.

Jag ansvarar för Läkare Utan Gränsers insatser i Tanzania där våra team driver ett sjukhus med 150 sängplatser och fyra vårdcentraler i Nduta, nära gränsen mot Burundi.

Över 73 000 burundiska flyktingar befinner sig i Nduta efter att våldsamheter tvingat dem att lämna sina hem under 2015.

"Den gruppen har så gott som blivit bortglömda av omvärlden och behöver nu vår hjälp innan det är för sent."

På Nduta-lägret arbetar vårt team med över 800 anställda och volontärer dygnet runt med att behandla tusentals flyktingar och lokalbefolkning för malaria, akut luftvägsinfektion, diarré samt underliggande kroniska sjukdomar.

Covid-19-hotet

Som den enda vårdgivaren i Nduta har vår främsta oro den senaste månaden varit hur dessa sårbara människor kommer påverkas av ett utbrott av covid-19, samt hur snabbt och dödligt en spridning skulle vara för våra multisjuka patienter med underliggande sjukdomar som hiv, ‘sickle cell anemia’ som är en slags blodsjukdom och tuberkulos.

Vår personal tränar patienter i effektiv handtvättning.
Foto: Läkare Utan Gränser
Vår personal tränar patienter i effektiv handtvättning i Nduta.

Om spridningen av viruset inte snabbt kontrolleras kan den öka exponentiellt på bara några få veckor och leda till ett stort antal döda.

Detta delvis på grund av svåra levnadsförhållanden i lägret, där människor lever under enkla förhållanden och med begränsad tillgång till rent vatten och sanitetsanläggningar.

Förebyggande insatser nästan omöjliga

Lyxen av självisolering och fysisk distansering är helt enkelt inte möjligt i Nduta, där fler än fem familjer kan dela på ett litet rum, vilket gör det nästan omöjligt att följa hygienföreskrifter.

Ett utbrott av covid-19 i den här miljön kan leda till ett stort antal patienter med allvarliga infektioner.  Vilket i sin tur kommer att sätta stort tryck på sjukvården i lägret och den globala bristen på skyddsutrustning förvärrar situationen ytterligare.

Underliggande svårigheter

Enligt UNHCR är burundiska flyktingar i Tanzania är den mest underfinansierade flyktinggruppen i världen och Kigomaområdet där Nduta ligger, är den fattigaste regionen i Tanzania.

Detta gör att både flyktingar och lokalbefolkningen är extra utsatta för ett utbrott. 

Förenklat kan man säga att om det sker ett utbrott här, kommer spridningen inte gå att stoppa.

En vädjan om omedelbart ingripande

Vi vädjar till det internationella samfundet att omedelbart förse extra stöd mot covid-19 här i Tanzania för att kunna skydda dessa sårbara människor.

Isolering och behandlingskapaciteten måste snabbt utökas och tester måste genomföras i hela Kigoma.

Den här sårbara gruppen som har näst intill glömts bort av omvärlden måste få vår hjälp nu, innan det är för sent.