Hoppa till huvudinnehåll
På en tvättlina hänger västar med Läkare Utan Gränsers logo.
Publicerad 18 mars 2022

Etiopiens regering måste svara på New York Times artikel om morden på Läkare Utan Gränsers medarbetare

Foto: James Oatway

Den 24 juni 2021 dödades tre av Läkare Utan Gränsers medarbetare i Tigray-regionen i Etiopien. En granskande artikel som publicerades i The New York Times i går lägger ansvaret för brottet på Etiopiens militära styrkor. Artikeln beskriver att en befälhavare varit direkt involverad i morden på María Hernández, Tedros Gebremariam och Yohannes Halefom.

Paula Gil, ordförande för Läkare Utan Gränser Spanien, kommenterar:

”Vi uppmanar Etiopiens regering att offentligt svara på denna granskning som lägger ansvaret för morden på Ethiopian National Defense Forces (ENDF).

Sedan våra kollegors tragiska död har Läkare Utan Gränser obevekligt försökt förstå de fullständiga omständigheterna bakom dessa mord och få ett ansvarserkännande. De preliminära resultaten av vår egen interna granskning, som har delats med de etiopiska myndigheterna, kunde inte fastslå med säkerhet vilka som var gärningsmännen eller varför de utförde dådet.

Både offentligt och bilateralt har vi pratat med de båda parter som är närvarande i området där morden ägde rum – ENDF och Tigerianska folkets befrielsefront (TPLF) – och framfört specifika frågor om deras potentiella inblandning i händelsen. Vi har också bett dem att dela resultaten av deras undersökningar och granskningar med oss ​​och med familjerna av María Hernández, Tedros Gebremariam och Yohannes Halefom.

I dagsläget har vi fortfarande ingen klarhet i omständigheterna som ledde till morden eller ett erkännande av ansvar. Genom vårt bilaterala engagemang vet vi att det pågår en utredning på regeringsnivå och vi anser att det är brådskande att regeringen delar med sig av sina resultat.

Vi behöver klarhet från alla parter om vad som hände den där fruktansvärda dagen, och vi kommer att fortsätta vårt bengagemang för att få den informationen. Säkerheten för den humanitära personalen som tillhandahåller sjukvård och humanitärt stöd i hela Etiopien kräver att adekvata åtgärder vidtas omgående för att förhindra att en sådan tragisk händelse någonsin inträffar igen. Marías, Tedros och Yohannes nära släktingar, vänner och kollegor behöver få ett avslut. Vi behöver svar."