Hoppa till huvudinnehåll

Explosionen i Beirut: Det här gör Läkare Utan Gränser

Publicerad 6 augusti 2020
Ett sjukhus i Beirut efter explosionen.
Foto: Mohamad Cheblak
Ett sjukhus efter explosionen i Beirut.

Vi har satt upp en mottagning i ett av de mest utsatta områdena i staden.

UPPDATERING 11/8: 

Vår personal i Libanon har under helgen satt upp en mottagning i Mar Mikhaël i Beirut, ett av de mest drabbade områdena i Beirut. Där erbjuder vi läkarkonsultationer för patienter med kroniska sjukdomar, för att säkerställa deras fortsatta behandling. Vi erbjuder också såromläggningar för personer som behöver det. 

Behovet av vatten och hygienartiklar har varit stort i Mar Mikhaël sedan explosionen. Vi har installerat fyra stora vattentankar och delat ut hygienartiklar till personer som kommit till mottagningen. Vårt team med psykologer har erbjudit psykosocialt stöd genom hembesök och vård på mottagningen.   

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPPDATERING 6/8:

– Sjukhusen i Beirut är överväldigade, de kan inte ta hand om det stora antalet skadade som har kommit in, säger Emmanuel Massart, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Libanon.

 

Läkare Utan Gränser mobiliserar och utökar insatserna:

  • Vi donerar mer medicinsk utrustning och munskydd (N95-munskydd samt kirurgiska munskydd) till sjukhus, myndigheter och andra aktörer i Beirut.
  • Läkare Utan Gränsers sjukhus i Bar Elias är redo att ta emot patienter som behöver post-operativ vård eller ytterligare vård efter de första akuta ingreppen.
  • Vi förbereder ett team som kan ge psykosocialt stöd till de som har drabbats av explosionen och som förlorat sina hem. Psykosocialt stöd är ett område som Läkare Utan Gränser fokuserar på även i sina vanliga insatser i Libanon.
  • Liksom alltid fokuserar vi på att ge vård och annat stöd till de mest sårbara grupperna och individerna.
  • Vi undersöker också om vi kan samarbeta med hälso- och sjukvårdsmyndigheter samt andra aktörer för att stötta dem i deras arbete.