Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 21 oktober 2022 10:00

Haiti: På randen till en hälsokatastrof

Haitis befolkning lever under svåra förhållanden och den humanitära situationen förvärras för varje dag. Utöver våldsamheter och bränslebrist kämpar de för att få tillgång till rent vatten och sjukvård. Dessutom har landet återigen drabbats av ett kolerautbrott, efter att ha varit kolerafritt i över tre år.

Hälsoinformatören Jose tittar till patienterna i kolerabehandlingcentret i stadsdelen Turgeau i Haitis huvudstad Port-au-Prince. Foto: Alexandre Marcou/Läkare Utan Gränser.
Foto: Läkare utan gränser
Hälsoinformatören Jose tittar till patienterna i kolerabehandlingcentret i stadsdelen Turgeau i Haitis huvudstad Port-au-Prince. Foto: Alexandre Marcou/Läkare Utan Gränser.

- Förra veckan kom en gravid kvinna till vårt sjukhus i Cité Soleil (stadsdel i huvudstaden Port-au-Prince) som behövde ett akut kejsarsnitt. Vi försökte föra över henne till en vårdinrättning som kunde utföra ett sådant, men hon dog, berättar läkaren Luxamilda Jean-Louis som arbetar för Läkare Utan Gränser.

- Oavsett om det beror på otrygghet på vägarna eller på att vårdinrättningar inte fungerar längre händer liknande situationer varje dag i Port-au-Prince. Situationen är så instabil att den kan förändras från en dag till en annan, till och med från en timme till nästa.

Sedan flera dagar tillbaka har de allra flesta sjukhus i staden, som liksom Läkare Utan Gränser är beroende av generatorer för att fungera, tvingats dra ner på arbetet på grund av bränslebristen och riskerar även att behöva stänga helt.

- Vi står inför samma situation som andra sjukhus i Port-au-Prince, utan tillgång till bränsle kommer vi inte att kunna hålla öppet mer än några veckor till. Dessutom blockeras medicinsk utrustning i hamnen som vi behöver för att behandla kolera och ge vård till invånarna, säger Mumuza Muhindo, ansvarig för Läkare Utan Gränsers arbete i Haiti.

Brist på rent dricksvatten

Vid sidan av det instabila läget oroas Läkare Utan Gränsers team också över det kolerautbrott som officiellt bekräftades den 2 oktober. Under den senaste veckan har organisationen dagligen tagit emot fler än hundra patienter med koleraliknande symtom i de fyra behandlingscenter som upprättats i stadsdelarna Turgeau, Drouillard i Cité Soleil, Champ de Mars och Carrefour, med en total kapacitet på 205 vårdplatser.

- Smutsigt dricksvatten är en av huvudorsakerna till spridningen av kolera, så bristen på rent vatten i detta sammanhang får katastrofala konsekvenser. Utan dricksvatten, behandling och rätt avfallshantering är risken stor att fler insjuknar. Detta är något som måste åtgärdas omedelbart, säger Auguste Ngantsélé, Läkare Utan Gränsers medicinska koordinator i Haiti.

Utöver tillgång till rent vatten och utökad vårdkapacitet måste befolkningen också ha möjlighet att ta sig till vårdinrättningarna. Det är en ständig utmaning i den haitiska huvudstaden där det ofta är mycket svårt att nå en sjukvårdsinrättning som kan ge nödvändig vård. Detta är något Läkare Utan Gränsers team bevittnar varje dag - oavsett om det gäller vård av traumapatienter, brännskadade, människor som överlevt sexuellt våld eller i samband med akuta händelser.

Under de senaste dagarna har Läkare Utan Gränser utökat sina aktiviteter ytterligare, stärkt den kirurgiska kapaciteten i några av sina projekt och påbörjat en kolerainsats som fokuserar på behandling och infektionsförebyggande åtgärder.

I mer än 30 år har Läkare Utan Gränser tillhandahållit kostnadsfri sjukvård i Haiti och organisationen driver för närvarande sju projekt på olika platser i landet där man bland annat vårdar traumafall och brännskadade och ger reproduktiv vård. Läkare Utan Gränser ingriper också regelbundet i akuta situationer som naturkatastrofer. Under 2021 gjorde Läkare Utan Gränsers team 25 000 akuta patientbesök, vårdade 3 220 som utsatts för våld och bistod 1 560 överlevare av sexuellt våld.