Hoppa till huvudinnehåll

HEMLIGA VACCINPRISER DRABBAR FATTIGA LÄNDER

Publicerad 23 april 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Lunginflammation är den vanligaste dödsorsaken bland barn men kan förebyggas med så kallat PCV-vaccin. Foto: Ikram N'gadi

Lunginflammation är den vanligaste dödsorsaken bland barn men kan förebyggas med så kallat PCV-vaccin. Foto: Ikram N'gadi

Båda köper samma vaccin – men ett fattigt land kan tvingas betala mer än ett rikt land. Hemlighetsmakeriet kring vaccinpriser skapar en absurd ojämlikhet i världen, därför startar vi nu den globala kampanjen "A Fair Shot".

Nästan en miljon barn dör varje år av lunginflammation som ofta orsakas av pneumokockbakterier. Sjukdomen är den vanligaste dödsorsaken bland barn men kan förebyggas med så kallat PCV-vaccin. De två tillverkarna av vaccinet, GlaxoSmithKline (GSK) och Pfizer, vägrar avslöja vad olika kunder får betala för det livsviktiga vaccinet. Det leder till dramatiska skillnader. Till exempel betalar Sydafrika nästan tre gånger mer än Brasilien, och Tunisien mer än Frankrike. Det innebär att många fattiga köparländer inte har råd med tillräckligt med vaccin.

– Lunginflammation är vår tids största barnamördare. Det är därför oacceptabelt att ett vaccin som kan rädda liv är otillgängligt på grund av vinstintressen, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare i Sverige.

Vi uppmanar GSK och Pfizer att sänka priset på PCV-vaccin till fem dollar per barn. Priset bör gälla alla låg- och medelinkomstländer och täcka de tre doser som varje barn behöver. Vaccintillverkarna har rapporterat en sammanlagt vinst på 23,5 miljarder dollar för sina PCV-vacciner. Vi anser att vacciner som räddar liv inte får bli ett sätt för läkemedelsföretagen att sko sig på fattiga länders bekostnad.

DÅLIGT FÖRHANDLINGSLÄGE FÖR FATTIGA

Vi uppmanar GSK och Pfizer att även öppet berätta vad PCV-vaccinet kostar i olika länder. Både länder och humanitära organisationer har svårt att förhandla sig till ett rimligt pris utan tillgång till jämförande prisuppgifter. En dålig handlingsposition innebär att fattiga länder tvingas betala ett överpris.

En rimlig prissättning av vacciner är viktigt för att rädda barn från sjukdomar som går att bota, understryker även Världshälsoorganisationen WHO inför vaccinationsveckan som infaller 24–30 april 2015.

– Det är absurt hur priset på en livräddande produkt hålls hemlig och att inköpare tvingas famla i mörker. Hur ska man kunna enas om ett rimligt pris när avgörande information saknas, frågar sig Manica Balasegaram, direktör för Läkare Utan Gränsers Access-kampanj som arbetar för tillgång till livsnödvändiga läkemedel.

KAMPANJ MOT HEMLIGHETSMAKERI

Läkare Utan Gränser deltar i dag den 23 april i Pfizers bolagsstämma i New Jersey för att ifrågasätta bristen på transparens inom vaccinbranschen. På sociala medier går debatten het under hashtaggen #AskPharma där folk kritiserar läkemedelsbolaget för hemlighållande av avgörande information.

– Pfizers och GSK:s skyhöga priser på PCV-vaccinet gör att många länder och humanitära organisationer inte har möjlighet att vaccinera barn. Under det senaste årtiondet har kostnaderna för vaccinering av barn skjutit i höjden. Vi har inget annat val än att skrida till handling, säger Greg Elder, organisationens operativa chef i Paris.

Vår rapport The Right Shot visar att det idag är 68 gånger dyrare att vaccinera barn i fattiga länder jämfört med 2001. En av de största orsakerna är att WHO utökat det så kallade baspaketet med vacciner mot bland annat lunginflammation och diarréer. Det nya PCV-vaccinet är oproportionerlig dyrt. En annan orsak till ökningen är den hemliga prissättningen som gör det omöjligt att jämföra priser. Vissa köpare tvingas underteckna sekretessavtal så att köpesumman inte ska bli offentlig.

– Vaccination är ett av de mest effektiva sätten att förebygga livshotande sjukdomar. Därför måste vaccinerna göras tillgängliga för de allra fattigaste i världen, säger Pieter-Jan van Eggermont.

Aktuellt om Accesskampanjen

Ett litet barn vaccineras mot lunginflammation.
Nyheter från fältet

Donerade läkemedel ingen långsiktig lösning

Förra veckan tackade Läkare Utan Gränser nej till vaccin mot lunginflammation från läkemedelsföretaget Pfizer. Anledningen är att vi inte anser att tillfälliga donationer leder till långsiktiga och hållbara lösningar. 

En pojke från Afghanistan vaccineras i Grekland.
Nyheter från fältet

Vi utmanar Pfizer i strid om pneumokockvaccin

I morgon ska vi försvara miljoner barns tillgång till vaccin mot lunginflammation. Vi vill inte att läkemedelsföretaget Pfizer beviljas patent på vaccinet.

Vi vaccinerar flyktingbarn i Grekland.
Nyheter från fältet

Dyrt vaccin drabbar flyktingbarn i Grekland

Orimliga vaccinpriser försvårar humanitärt arbete och lämnar barn utan skydd mot dödlig lunginflammation. Vi uppmanar läkemedelsbolagen att sänka priserna.

Listan med namnunderskrifter för att sänka priset på vaccin överlämnas till Pfizer i New York
Nyheter från fältet

400 000 kräver lägre pris för livräddande vaccin

Över 6 000 personer i Sverige skrev under vår namninsamling för att få Pfizer och GSK att sänka priset på vaccin mot lunginflammation. Nu har den överlämnats till Pfizer.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.