Hoppa till huvudinnehåll

Humanitära behoven ökar när fler tvingas på flykt

Publicerad 4 november 2020
En av Läkare Utan Gränsers mobila kliniker för interflyktingar i provinsen Capo Delgado, norra Moçambique.
Foto: Joaqium Guinart/Läkare Utan Gränser
En av Läkare Utan Gränsers mobila kliniker för interflyktingar i provinsen Capo Delgado, norra Moçambique.

Allt fler människor söker skydd i staden Pemba i norra Moçambique efter strider mellan väpnade grupper och moçambikisk militär. Uppskattningsvis är det nu fler än 400 000 personer som flytt från den norra delen av provinsen Cabo Delgado. Internflyktingarna drabbas av hälsoproblem och lever under dåliga förhållanden.

– Bara förra veckan anlände 10 000 personer med båtar till Pemba. De var uttorkade. En kvinna blev tvungen att föda sitt barn till havs. Vi har sett flera fall av svåra och potentiellt dödliga diarrésjukdomar, säger Joaquim Guinart, projektkoordinator för Läkare Utan Gränser i Cabo Delgado.

– Det är just nu ett mycket hårt tryck på den lokala sjukvården. Den senaste månaden har 20 000 personer anlänt och fler väntas komma.

Människor har sökt skydd i tillfälliga flyktingboenden, till exempel i skolor, eller hos värdfamiljer i området. Antalet invånare i staden har ökat med runt en tredjedel sedan flyktingarna kom hit. Vårt team ser att många saknar tillgång till rent vatten och är väldigt utsatta för malaria. Trångboddheten och de osanitära förhållandena ökar även risken för utbrott av mässling, diarrésjukdomar och covid-19.

Två mobila kliniker

Konflikten i provinsen Cabo Delgado blossade upp i oktober 2017 och har sedan dess intensifierats. Ungefär en femtedel av provinsens invånare har tvingats lämna sina hem. Tillgången till vård är mycket begränsad, likaså tillgången till andra viktiga samhällsfunktioner. Även Läkare Utan Gränser var tvungen att stänga sina projekt i Mocimboa da Praia i mars. I maj sattes vårdcentralen i Macomia, där vår personal arbetade, i brand och tvingades sedermera stänga ned. Uppskattningsvis har 20 vårdinrättningar förstörts under konflikten.

Vi har flyttat våra insatser till Pemba för att kunna ge vård till internflyktingarna och invånarna i staden. Bland annat driver vi ett behandlingscenter för diarrésjukdomar. Men på grund av administrativa hinder och restriktioner i samband med coronapandemin är vår kapacitet mycket begränsad samtidigt som behoven ökar kraftigt.

Vi har även startat två mobila kliniker i Metugedistriktet under de senaste veckorna för att kunna nå människor i avlägsna och otillgängliga områden. Här försöker vi att förbättra tillgång till rent vatten och har i samarbete med lokala aktörer byggt 150 latriner, 27 vattenpumpar och fem vattenförsörjningssystem.