Hoppa till huvudinnehåll
en man i operationskläder och en pannlampa diskuterar med kollegor på ett sjukhus i Khartoum
Publicerad 19 oktober 2023

Khartoum: Vi slutar med kirurgi när leveranser blockeras

Foto: Ala Kheir
Shazeer Majeed diskuterar med kollegor på Bashair-sjukhuset i Khartoum. Efter att militära myndigheter stoppat leveranser dit av kirurgiskt materiel stoppar Läkare Utan Gränser sitt stöd till kirurgin på sjukhuset.

Läkare Utan Gränser slutar ge kirurgiskt stöd till Bashair-sjukhuset i södra Khartoum i Sudan efter att militära myndigheter har hindrat leveranser av medicinskt materiel i över en månad.

–  Det är förödande att sluta stödja livräddande kirurgi vid Bashair-sjukhuset. Sedan mitten på maj har sjukhusets akutmottagning tagit emot nästan 5 000 patienter. Läkare Utan Gränsers kirurgiska team har utfört mer än 3 000 kirurgiska ingrepp. Behoven är enorma. Att förhindra leveranser av mediciner och materiel som behövs för att utföra operationer berövar människor på sjukvård de är i stort behov av, säger kirurgen Shazeer Majeed. 

Vi började arbeta tillsammans med personal från sjukvårdsmyndigheter och volontärer vid Bashair-sjukhuset i mitten på maj. Sedan den 8 september har militära aktörer vägrat att ge Läkare Utan Gränsers team tillstånd att leverera kirurgiskt materiel från vårt lager i Wad Madani till sjukhus i södra Khartoum. Nu har det materiel som funnits på Bashair-sjukhuset tagit slut vilket gör att det är omöjligt att fortsätta att utföra kirurgiska ingrepp.

Efter flera veckor av diskussioner fick vi den 1 oktober veta att militära myndigheter i Wad Madani inte längre kommer tillåta transporter med kirurgiskt materiel, däribland sådant som behövs för kejsarsnitt, till sjukhus i södra Khartoum. Trots upprepade samtal med hälsomyndigheter sedan dess, fortsätter de här viktiga förnödenhterna att blockeras och lagret på sjukhuset är nu slut. 

– Vi har inget annat val än att avsluta vårt stöd till kirurgin på Bashair-sjukhuset och tillfälligt förflytta vårt kirurgiska team, säger Michiel Hofman, programkoordinator för Sudan.

Läkare Utan Gränser kommer fortsätta att stötta mödravård, akutvård och primärvård på sjukhuset. Vi fortsätter också att ge och stödja sjukvård vid tre andra sjukhus i Khartoum och Omdurman, men även vissa av dessa håller på att få slut på förnödenhter. Turkiska sjukhuset i södra Khartoum påverkas också av blockeringen av leveranser och lagret av kirurgisk materiel kommer förmodligen ta slut inom två veckor.

Vi fortsätter att diskutera med alla inblandade aktörer för att blockeringen av leveranser ska upphöra. Vi är redo att fortsätta bistå med kirurgi när leveranskedjan fungerar igen.