Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 5 april 2022 19:00

Läkare Utan Gränser bevittnar sjukhusbombning i Mykolaiv

Den 4 april besökte ett team från Läkare Utan Gränser Mykolaiv för att träffa stadens och regionens hälsomyndigheter. Runt halv fyra på eftermiddagen, när teamet var på väg in på stadens cancersjukhus, där skadade har vårdats sedan början av kriget, blev området runt sjukhuset beskjutet.

- Flera explosioner skedde i närheten av vår personal under cirka 10 minuter, säger Michel-Olivier Lacharité, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Ukraina.

- När de lämnade området såg teamet flera skadade människor och minst en död kropp. Vi kan dock inte ge några exakta siffror över antal dödade och skadade. Turligt nog kunde vår personal ta skydd och ingen av dem skadades av explosionerna. Däremot blåstes alla rutor ut på deras bil som stod parkerad vid sjukhusets entré, säger Michel-Olivier Lacharité.

Teamet rapporterade att även regionens barnsjukhus som ligger cirka 300 meter därifrån träffades i attacken. Ingen stor bombkrater var synlig men teamet såg flera mindre hål i marken inom ett stort område. Detta kan tyda på användning av klusterbomber.

Området där cancersjukhuset ligger är ett bostadsområde i den östra delen av hamnstaden. Där finns flera andra sjukvårdsinrättningar.

Vid tiden för de ryska flygattackerna var Läkare Utan Gränsers team i färd med att starta nya aktiviteter för att stötta människor som fördrivits av kriget, tillsammans med en lokal organisation.

- Det är omöjligt att bomba en så pass stor plats i ett bostadsområde mitt på eftermiddagen utan att träffa offentliga byggnader och orsaka civila offer, säger Michel-Olivier Lacharité.

- De senaste två dagarna har tre sjukhus i Mykolaiv träffats av luftangrepp. Utöver gårdagens attacker har även Sjukhus nummer 5, som ligger i södra delen av staden, träffats. Sjukhus, patienter och medicinsk personal måste absolut skonas från attacker, säger Michel-Olivier Lacharité.

Läkare Utan Gränser undersöker i nuläget hur organisationen kan utöka de planerade aktiviteterna i Mykolaiv.

Relaterade länkar