Hoppa till huvudinnehåll

Konflikten i Ukraina

I Debaltseve gör vi bland annat hembesök hos äldre patienter som inte kan uppsöka sjukvård.
Foto: Jon Levy/Foto8

Fakta Ukraina

  • Befolkning: 45,8 miljoner
  • Huvudstad: Kiev
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1999
  • Antal anställda 2016: 154

I Ukraina fortsatte vi vårt arbete med mobila kliniker och läkemedelsresistent tuberkulos. Vi utökade också insatserna när det gällde att ge medicinsk hjälp och psykologstöd.

I östra Ukraina fortsatte den pågående konflikten under 2016. Politiska försök att hitta en lösning gjorde få framsteg och invånare nära fronten drabbades hårt av våldet.

Vårt arbete i Ukraina 2016

Sjukvård och psykologstöd i konfliktområdet

Läkare Utan Gränser fortsatte att ha mobila kliniker längs frontlinjen. Vi utökade också insatserna när det gällde att ge medicinsk hjälp och psykologstöd till boende i områden som kontrolleras av landets regering. Även de som tvingats flytta fick hjälp.

Alla familjer här har drabbats hårt av konflikten. Taisiya Gregorivnas

82-åriga änkan Taisiya Gregorivnas hem i östra Ukraina har träffats flera gånger av granater.

Våra psykologer arbetade på 26 platser i södra delen av konfliktområdet. De tog emot drygt 3 000 patienter med akut eller kronisk stress. Många hade förlorat släktingar eller vänner under konflikten, eller tvingats fly då deras hem hade förstörts. Vi ordnade också gruppmöten för äldre personer inklusive för dem som tvingats fly.

Vi såg till att människor med kroniska sjukdomar som diabetes och högt blodtryck fick behandling. Under året hade vi drygt 27 830 patientbesök.

Våra team arbetade på 40 platser i och runt om staden Bakhmut och hjälpte över 40 000 av lokalbefolkningen och 10 000 flyktingar. I juli hade förhållandena förbättrats lokalt och människor kunde få den vård de behövde vilket innebar att våra team kunde lämnade området. På andra platser donerade vi läkemedel och lämnade över våra aktiviteter, utrustning och förråd till andra organisationer.

Läkemedelsresistent tuberkulos

Vi fortsatte vårt arbete med att stötta och behandla människor i fängelse med läkemedelsresistent tuberkulos i Mariupol och Bakhmut och Dnipro. Förutom medicinsk vård ger vi psykosocialt stöd till patienter som genomgår en tuff behandling av tuberkulos.

2016 i siffror:

  • 3 100 patientbesök för psykisk ohälsa

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2016. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 9 november 2017.

Det här arbetar vi med i Ukraina