Hoppa till huvudinnehåll

Libyen: Flyktingar inlåsta mitt i striderna

Publicerad 17 april 2019
Foto: Sara Creta/Läkare Utan Gränser
Människor som är inlåsta i ett förvar i Khoms, Libyen.

Vi är extremt oroade över situationen för civila som sitter fast i striderna i Tripoli. Flyktingar och migranter som hålls inlåsta i förvar i stridsområdet måste evakueras.

(Siffror uppdaterade 26 april)

Sedan striderna inleddes har över 35 000 människor tvingats fly sina hem i Tripoli och närliggande områden. Fler än 1300 människor har skadats och över 275 dödats, enligt WHO. Bland de döda finns två läkare och en ambulansförare som dog när de var i tjänst.

– Även när det råder ett relativt lugn i landet hålls flyktingar och migranter instängda i läger under farliga och förnedrande förhållanden som påverkar deras fysiska och psykiska hälsa negativt, säger Craig Kenzie, projektkoordinator i Tripoli. Striderna har gjort dem ännu mer utsatta än tidigare och kraftigt minskat humanitära organisationers kapacitet att ge livräddande hjälp och göra brådskande evakueringar.

Medicinska inrättningar i och utanför Tripoli rapporterar att de har minskat sin kapacitet, och i nuläget finns bara medicinska förnödenheter för två veckor framåt. Det finns civila som varit utan vatten och elektricitet i flera dagar. För de över 3 000 flyktingar och migranter som är inlåsta i läger i närheten av striderna är brist på mat och vatten stor. Många har inte ätit på flera dagar.

Vi har varit på plats i Libyen sedan starten av konflikten och erbjudit sjukvård och förnödenheter för flyktingar och migranter. Vi har levererat tuberkulos- och andra essentiella mediciner till patienterna i lägren för att säkerställa att behandlingarna kan fortgå under konflikten. Vi har även försett hygienkit till förflyttade familjer som har tvingats fly deras hem samt nödutrustning till krigsskadade i två sjukhus i och utanför Tripoli.

Fly över Medelhavet

Vår erfarenhet av tidigare konflikter är att striderna driver både libyer och människor från andra länder att försöka fly över Medelhavet, speciellt nu när flygen från Tripoli har ställts in.

– Eftersom det för tillfället inte finns någon dedikerad sök- och räddningsinsats på Medelhavet är människors liv i lika stor fara där som i konflikten i Tripoli, säger Sam Turner, landansvarig för våra insatser i Libyen.

– De europeiska regeringarna kan inte längre ens låtsas att man prioriterar människors säkerhet efter att de har gett i uppdrag åt Libyens kustbevakning att stoppa och sända tillbaka båtar med flyktingar och migranter. I Libyen kan ingen garantera deras säkerhet – nu ännu mindre än tidigare, med tanke på striderna som härjar i landet, fortsätter han.

Det är tydligt att förändringar måste komma till stånd både i Libyen och på Medelhavet, och dessa förändringar måste ske nu. Europeiska länder kan inte längre irrationellt låtsas att Libyen är en trygg plats. Det måste ske en omedelbar evakuering av flyktingar och migranter från lägren, sök- och räddningsinsatserna måste trappas upp, det måste finnas en plan för var de undsatta människorna ska sättas iland, straffåtgärderna som tagits för att avskräcka humanitära organisationer måste upphöra och ingen som räddas till havs får föras tillbaka till Libyen. De ska föras till en säker hamn, i linje med internationell rätt.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare