Hoppa till huvudinnehåll
Teckning av flyktingar som ligger på ett golv i ett trångt rum
Publicerad 14 februari 2025

Migranter utsatta för våld och människohandel står utan sjukvård

Foto: Ricardo Fernandez Sanchez
Ricardo Fernandez Sanchez teckningar i artikeln illustrerar situationen i Libyen 2025

Förra året befann sig över 780 000 migranter och flyktingar i Libyen, enligt Internationella organisationen för migration. Dessa migranter och flyktingar utsätts systematiskt för våld och övergrepp, utan tillgång till sjukvård.

Medan vissa av dem anlänt i jakt på arbete, försöker andra att ta sig till Europa genom att korsa Medelhavet. Här lever de under osäkra förhållanden och utsätts för olika former av våld och övergrepp, både inom och utanför landets officiella förvar. Bortförda, utsatta för utpressning och människohandel, misshandlade eller sexuellt utnyttjade, är deras tillgång till sjukvård kraftigt begränsad när de som mest behöver den.

"Jag svimmade till följd av misshandeln, när jag vaknade till slog de mig fortfarande. Jag var vanställd, jag hade inga tänder. Min vän Saud berättade att de hade slagit mitt huvud med en tegelsten."
- Ahmed*, flykting från Sudan
Illustrerat collage som skildrar en migrants berättelse i Libyen: bilder som visar hur han blev gripen och misshandlad.

Ahmed behövde spendera en månad på sjukhus där han vårdades av Läkare Utan Gränsers team till följd av sina skador.

Människor som lever utan dokumentation i Libyen har inget skydd, varken i lag eller från landets bräckliga institutioner, vilket hindrar dem från att få tillgång till sjukvård, säger Steve Purbrick, Läkare Utan Gränsers programansvarige i Libyen.  

De utsätts för våld dagligen. Vi ser människor som har blivit utsatta för människohandel, andra som har torterats, våldtagits.

Utan skydd och tillgång till sjukvård

Från Libyen reser människor som försöker korsa Medelhavet på väg till Italien. Ahmeds historia är bara ett exempel på hur papperslösa migranter och flyktingar utsätts för våld under hela sin resa. På plats i Libyen lever de ofta i överfulla, farliga och ohälsosamma miljöer – ibland handlar det om delade rum, men det kan även vara övergivna skjul eller byggarbetsplatser där de riskerar att drabbas av olika sjukdomar.

Deras hälsotillstånd speglar både deras levnadsförhållanden och det extrema våld de utsätts för, säger Issam Abdullah, läkare och biträdande medicinsk chef för Läkare Utan Gränser i Libyen.  

Utan skydd och tillgång till vård förvärras deras skador och trauman snabbt.

Läkare Utan Gränser, som arbetar i Misrata, Tripoli och Zuwara,  tillhandahåller primärvård, diagnostisering och behandling av tuberkulos samt bistår i arbete med sexuellt våld och mental, sexuell och reproduktiv hälsa. De allvarligaste medicinska fallen som kräver sjukhusvård hänvisas till huvudstaden. Ahmeds käkoperation finansierades av Läkare Utan Gränser och utfördes på ett sjukhus i Tripoli eftersom det inte fanns någon alternativ lösning.

Under 2024 genomförde Läkare Utan Gränsers team över 15 000 konsultationer. Majoriteten av dem som fick psykosocialt stöd led av posttraumatiska stressyndrom kopplade till det våld de utstått.

Teckning av man på en strand med ett inklippt tecknat fotografi av en kvinna med två barn
"Ditt öde kan förändras när som helst i Libyen, det räcker med en liten sak och ditt liv vänds upp och ner, du kan dö, du kan hamna i fängelse."
- Nelson från Kamerun förlorade fru och barn på Medelhavet

Ditt öde kan förändras när som helst i Libyen, det räcker med en liten sak och ditt liv vänds upp och ner, du kan dö, du kan hamna i fängelse, säger Nelson som kommer från Kamerun. 

Genom Läkare Utan Gränsers psykolog har han fått möjlighet att bearbeta sitt trauma. Tillsammans med fru och två barn försökte Nelson korsa Medelhavet i en båt. Ute till havs kapsejsade båten och drog med sig hans fru och barn ner i vågorna.  

När du ska gå till läkaren eller köpa bröd, till exempel, kan du ta fel väg och stöta på polisen. Om det är din turdag ser de dig inte; om det inte är din turdag arresterar de dig, berättar Nelson.

Utan tillgång till vård

På grund av den höga risken att bli bortförd eller gripen av polis eller milis, tvingas människor gömma sig på isolerade platser där de blir ännu mer utsatta. De söker medicinsk vård endast som en sista utväg när deras hälsotillstånd redan har försämrats allvarligt. Det är också svårt att få patienter att gå regelbundet till behandlingen.

År 2024 diagnostiserade och behandlade Läkare Utan Gränsers team över 250 personer med tuberkulos. Sexton dog eftersom de inte behandlades i tid.

Vi tar emot personer söker behandling mycket sent i sjukdomsstadiet, vilket leder till hög dödlighet och ytterligare spridning av sjukdomen, säger Abdullah, läkare.  

Våra team ser också effekterna av avbruten behandling.

"När jag var tvungen att lämna försämrades min hälsa snabbt dag för dag – jag blev oförmögen att göra någonting, ens laga mat eller klä på mig... Jag blev helt beroende av mina döttrar."
- Salma* som flytt från Sudan och har diabetes.
Illustrerat collage som skildrar en migrants berättelse i Libyen: bilder som visar hennes flykt och ett porträtt

Salma* är 37 år och har diabetes. Hon flydde kriget som bröt ut i Sudan i april 2023.  

Diabetes kräver regelbundna måltider och medicinering, och i Libyen är det inte möjligt, säger universitetsprofessorn.  

När jag var tvungen att lämna försämrades min hälsa snabbt dag för dag – jag blev oförmögen att göra någonting, inte ens laga mat eller klä på mig... Jag blev helt beroende av mina döttrar.

Mer behöver ske

Människor som befinner sig på flykt är en integrerad del av en ekonomisk modell som upprättats av miliser, med medverkan av Europeiska unionen och dess medlemsstater, i syfte att pressa pengar från dem. De måste betala för att kunna ta sig fram, för att bli frigivna och för att fortsätta sin resa, alltid med risken att återigen falla offer för kriminella nätverk, säger Purbrick. 

Det är därför vi, förutom att tillhandahålla sjukvård i landet, också fokuserar våra insatser på att öppna säkra och lagliga vägar för att evakuera människor från Libyen, särskilt via den humanitära korridoren som finns mellan Libyen och Italien. Läkare Utan Gränser bidrar till att identifiera sårbara personer som ska evakueras och ta hand om några av dem i Italien. Men dessa alternativ måste ökas drastiskt.

Sedan 2021 har den humanitära korridoren möjliggjort evakueringen av mer än 700 personer, varav cirka 60 var patienter hos Läkare Utan Gränser i Libyen. Fjorton personer togs därefter om hand av Läkare Utan Gränsers team i Palermo, Sicilien.

I april 2023 publicerade FN en rapport som drog slutsatsen att det finns skäl att tro att en mängd brott mot mänskligheten har begåtts mot migranter i Libyen.

*Namnen har ändrats