Hoppa till huvudinnehåll

Massgripanden av tusentals personer i Libyen

Publicerad 7 oktober 2021
Människor står vid en dörröppning i förvaret Dahr-el-Jebel i Libyen. Det är lerigt på marken.
Förvaret Dahr-el-Jebel, som ligger mellan städerna Zintan och Yefren i Libyen. Fotot är från oktober 2019.
Foto: Aurelie Baumel/Läkare Utan Gränser

Libyska säkerhetsstyrkor har gripit runt 5 000 migranter, flyktingar och asylsökande i Tripoli under de senaste dagarna. Antalet personer som blivit inlåsta i förvar sedan 1 oktober har mer än tredubblats. Förvaren är överfulla och det råder stor brist på mat, vatten och tillgång till toaletter.

Många migranter, flyktingar och asylsökande har gripits i sina bostäder och utsatts för våld och sexuella övergrepp. Enligt FN har en ung man dödats och minst fem personer skottskadats. En av de gripna berättar:

– Beväpnade män kom till huset där jag bor med tre andra. De bakband våra händer och drog oss ut ur huset. De slog oss. Några blev slagna på benen. En person slog mig hårt i huvudet med ett vapen och såret var så stort att en läkare fick sy det med tio stygn. Maskerade män körde oss till förvaret Ghout Sha’al där jag var i fyra dagar tills jag lyckades fly. Jag såg många hjälplösa människor i förvaret som också blev slagna med vapen.

På grund av det instabila säkerhetsläget i Libyens huvudstad har våra team på plats inte kunnat ge samma vård som vanligt genom mobila kliniker. Men de senaste två dagarna har våra medarbetare gett vård till personer som hålls i förvaren Shara Zawiya and al-Mabani (även kallat Ghout Sha’al).

Levnadsförhållandena i dessa förvar, som drivs av den libyska regeringen, är omänskliga. Människor trängs i osanitära förhållanden i överfulla celler. De har ytterst begränsad tillgång till rent vatten, mat och toaletter. Många är förmodligen i behov av vård till följd av de våldsamma gripandena.

Förvaret Shara Zawiya: Vanligtvis hålls runt 200 till 250 personer här. Vårt team uppskattar att runt 550 kvinnor och barn för närvarande vistas i förvaret, bland dessa även gravida kvinnor och nyfödda barn. Runt 120 personer delar på en toalett, hinkar med urin står i cellen. Tumult uppstod i samband med att mat delades ut och kvinnorna protesterade mot levnadsvillkoren.

Förvaret al-Mabani: Cellerna och hangarerna där människor är inlåsta är så fulla att männen som hålls där måste stå upp. Kvinnor och barn hålls utomhus utan skugga eller tag över huvudet. Kvinnorna berättade att de hade fått en bit bröd och en bit ost per dag. Några män berättade för våra medarbetare att de inte hade fått mat på tre dagar. De hittade flera män som var medvetslösa och i behov av akutvård.

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare