Hoppa till huvudinnehåll
Kvinna med sina tvillingar som fått behandling för undernäring på sjukhuset.
Publicerad 12 juni 2023

Nigeria: klockan tickar

Foto: Siddhesh Gunandekar
Zarah Babaganas fem månader gamla tvillingar vårdas för undernäring på Läkare Utan Gränsers klinik. Zarah och hennes familj tvingades lämna sitt hem i staden Ngala på grund av konflikterna i området.

På våra kliniker i Maiduguri, huvudstaden i delstaten Borno i Nigeria, bevittnar våra team just nu exceptionella nivåer av undernäring. Situationen är allvarlig. Om inget görs väntar en katastrof.

Hungergapet. Det är smeknamnet på den period då matlagren från förra årets skörd brukar ta slut och undernäringsnivåerna ökar. I år har antalet undernärda barns om skrivits in på Läkare Utan Gränsers kliniker i Borno varit den högsta någonsin – och då har hungergapet inte ens börjat än.

– Både behandlings- och förebyggande åtgärder måste skalas upp för att undvika en katastrofsituation när hungergapet inträffar. Klockan tickar, säger Htet Aung Kyi som jobbar som medicinsk koordinator.

– Vi har inte sett en liknande situation sedan vi startade våra insatser mot undernäring 2017. Jämfört med samma period de senaste fem åren så skriver vi in två till tre gånger fler patienter i veckan i år.

Svår humanitär situation

Undernäring är inte ett nytt fenomen i Maiduguri där år av konflikt orsakat en kritisk humanitär situation. Många människor har tvingats fly från sina hem och leva under osäkra förhållanden. Situationen förvärrades av att flyktingläger stängdes samtidigt som humanitärt stöd drogs in i slutet av 2021 och av att den nigerianska valutan sjönk i värde i slutet av 2022.

Under 2022 exploderade fallen av akut undernäring på Läkare Utan Gränsers kliniker. Många av de undernärda barnen kom från interneringslägret i Hajj för före detta medlemmar av oppositionella militära grupper, deras familjer och personer som levde under gruppernas kontroll. I lägret råder bristfälliga levnadsförhållanden.

En medarbetare leder en kvinna och hennes barn ut från kliniken.
Foto: Siddhesh Gunandekar
Hälsoinformatören Shehu Alkali visar Patience Lawan och hennes fem månader gamla dotter Ruth Daniel ut från undernäringskliniken Nilefa Kiji i Maiduguri. Ruth vårdades i 15 dagar för allvarlig akut undernäring innan hon tillfrisknade.

Våra team ger både vård till barn som redan lider av allvarlig akut undernäring och till barn med måttlig akut undernäring. För att undvika att barnen med måttlig akut undernäring blir sämre behandlas de med näringsberikad mat. De svårast sjuka barnen läggs in för behandling. Vi driver också mobila kliniker för primärvård i lägret i Hajj och i informella bosättningar i Muna och Maisandari.

Livsmedelsbistånd inte tillräckligt

Trots att livsmedelsbistånd kan bidra till att förbättra situationen i Maiduguri så krävs fler åtgärder än så. Det menar Gabriele Santi, projektkoordinator i Maiduguri.

– Myndigheterna och hjälporganisationer måste omedelbart skala upp undernäringsrelaterade insatser och utöka sängplatserna på undernäringsklinikerna. Men de måste också satsa på att förbättra levnadsförhållandena i lägren och människors tillgång till sjukvård. Mer finansiering behövs och maten måste nå de människor som behöver den mest.

Vårt arbete i Nigeria

Läkare Utan Gränser jobbar med undernäring på flera platser i nordvästra Nigeria. Vi driver undernäringskliniker i delstaterna Kano, Kebbi, Sokoto och Zamfara och behandlade 14 860 barn med allvarlig akut undernäring under förra året.

En barnmorska räcker över ett barn till barnets mamma.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Ge en gåva