Hoppa till huvudinnehåll

Nytt vaccin kan förhindra tusentals dödsfall

Publicerad 24 mars 2017
Foto: Séverine Bonnet/Läkare Utan Gränser
Nana Hanissa, som är tio veckor gammal, får sin andra dos vaccin mot rotavirus.

Ett nytt vaccin som skulle kunna förhindra att ett stort antal barn dör av diarré har framgångsrikt testats i Niger. Rotavirusinfektion är den vanligaste orsaken till svår diarré och dödar uppskattningsvis 1 300 barn varje dag, framför allt i Afrika söder om Sahara.

Enligt resultaten från en ny studie i Niger, som genomförts av bland annat Läkare Utan Gränser, har ett nytt och innovativt vaccin – kallat BRV-PV – visat sig vara både säkert och effektivt mot rotavirus. Dessutom är det nya vaccinet särskilt anpassat till förutsättningarna och klimatet i länder om Sahara.

Diarré är den näst största dödsorsaken bland spädbarn och barn i världen. De flesta av dessa dödsfall inträffar i låginkomstländer, på platser där tillgång till vatten och sanitet är begränsad och där människor inte har tillgång till den vård som krävs för att rädda ett barns liv. I sådana situationer kan förebyggande åtgärder, såsom vaccinationer, ha en enorm inverkan.

– Det här kan ändra spelreglerna. Vi tror att det nya vaccinet kan ge skydd mot rotavirus hos de barn som behöver det mest, säger läkaren Micaela Serafini, medicinsk chef hos Läkare Utan Gränser.

Det nya vaccinet är värmestabilt

För närvarande finns två vaccin mot rotavirus, men de måste ständigt hållas kallt. Den mest innovativa aspekten med det nya vaccinet är att det är värmestabilt, vilket betyder att det inte kräver kylning. Detta kommer att göra det mycket lättare att nå samhällen i avlägsna områden som har begränsad tillgång till hälso- och sjukvård och som är i störst behov av vaccinet.

Det nya vaccinet är också anpassat till de typer av rotavirus som är vanligast i länder söder om Sahara. Det kostar cirka 23 kronor (2,50 US dollar) vilket är mycket mindre än det billigaste rotavirusvaccinet som finns för närvarande. Detta bör göra det möjligt att det snabbt kan implementeras som en del av ett rutinvaccinationsprogram.

Effektivt mot allvarlig magtarminfektion

En lyckad studie av BRV-PV vaccinet har nyligen genomförts i Maradi-regionen i Niger och omfattar fler än 4 000 barn under två år. Resultaten visade att vaccinet är säkert och har visat sig effektivt mot allvarlig magtarminfektion. Vaccinet utreds för närvarande av Världshälsoorganisationen (WHO) för godkännande, och när det är gjort kommer låginkomstländer kunna köpa vaccinet till ett överkomligt pris.

– Framgången av denna studie visar att forskning och utveckling av vaccin som är speciellt anpassade för användning i låginkomstländer ger resultat. Ju fortare detta vaccin godkänns av WHO, desto snabbare kan det användas för att förhindra att tusentals barn dör i de länder där det behövs mest, säger Micaela Serafini.

Rotaviruset sprids från person till person via avföringen och kräkningar. Inkubationstiden är en till tre dagar och symtomen är diarré och kräkningar. I Sverige är rotavirus den vanligaste orsaken till sjukhusvård av barn med diarré. Studien av BRV-PV vaccinet har genomförts av Läkare Utan Gränsers forsknings- och epidemiologi-avdelning, Epicentrum, i samarbete med Nigers hälsomyndigheter, Serum Institute of India Pvt Ltd, Cincinnatis barnsjukhus och andra aktörer.