Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 7 april 2022 14:00

Över 100 döda på Medelhavet på en vecka

Fler än 100 människor har mist livet under den senaste veckan på centrala Medelhavet och minst 130 personer har tvingats återvända till Libyen. Ett land där de med största sannolikhet riskerar misshandel, övergrepp och tortyr i libyska förvar.

Människor som räddats från att drunka i Medelhavet får vård på räddningsfartyget Geo Barents. Foto: Anna Pantelia.
Foto: Läkare utan gränser
Människor som räddats från att drunka i Medelhavet får vård på räddningsfartyget Geo Barents. Foto: Anna Pantelia.

•   Den 29 mars - Läkare Utan Gränsers sök- och räddningsfartyg Geo Barents räddade på internationellt vatten 113 personer från en gummibåt. Många personer ombord på den drivande båten föll i vattnet under räddningsinsatsen, andra förlorade medvetandet efter att ha andats in bränsleångor. Alla 113 ombord överlevde och kunde undsättas och få sjukvård ombord på Geo Barents.

•   Den 31 mars - två dagar efter räddningen den 29 mars hittades fyra barn och sju kvinnor döda i en överfull gummibåt efter att ha tillbringat flera timmar drivandes utanför Libyens kust. De återstående 126 passagerarna fångades upp av den libyska kustbevakningen sex timmar efter nödanropet. Alla överlevande återfördes sedan med tvång till Libyen.

•   Den 2 april- fler än 90 människor dog efter att ha tillbringat minst fyra dagar till havs i försök att korsa Medelhavet. Dödsorsakerna är fortfarande okända. Fyra personer överlevde och räddades av det kommersiella tankfartyget Alegria 1. Geo Barents team erbjöd omedelbart Alegria 1 medicinsk hjälp till de överlevande, samt för att be tankfartyget att följa lagliga och maritima skyldigheter och transport till närmaste säkra hamn. Alegria 1 ignorerade Läkare Utan Gränsers önskemål och fortsatte med de fyra överlevande till Libyen.

Läkare Utan Gränser fördömer nu EU:s likgiltighet inför de stigande dödssiffrorna, och Italiens och Maltas försumlighet att hjälpa båtar i nöd på Medelhavet. Detta sker samtidigt som samma europeiska ledare och institutioner uttrycker sin djupaste solidaritet med flyktingar som flyr från krigsdrabbade länder.

Caroline Willemen, projektkoordinator ombord på Geo Barents uppmanar EU till handling och säger:

- Vi uppmanar Frontex och andra europeiska flygplan och fartyg som finns i området att avslöja omständigheterna kring dessa tragiska händelser. EU:s tillbakadragande från sök- och räddningsinsatser på Medelhavet och deras stöd till den libyska kustbevakningen är roten till dödsfallen och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna på centrala Medelhavet. När kommer Europa att sätta stopp för detta och ta sitt ansvar för att skydda liv istället för gränser?

Läs mer här.