Hoppa till huvudinnehåll
En man får hjälp av Läkare Utan Gränsers medarbetare att ta sig från en vattenfylld gummibåt till vår båt som ingår i vår sök- och räddningsinsats på centrala Medelhavet.
Publicerad 7 april 2022

Över 100 döda på centrala Medelhavet på en vecka

Foto: Anna Pantelia/Läkare Utan Gränser
Den 29 mars undsatte vårt team 113 människor från en vattenfylld gummibåt på centrala Medelhavet.

Samtidigt som allas blickar är riktade mot Europas östra gränser har fler än 100 människor mist livet bara den senaste veckan på centrala Medelhavet. Detta är en följd av EU:s dödliga politik gentemot flyktingar och migranter.

Den senaste veckan har fler än 100 människor dött på centrala Medelhavet i två separata händelser, och minst 130 personer har tvingats återvända till Libyen. Ett land där de med största sannolikhet står inför en ond cirkel av misshandel, övergrepp och tortyr som har dokumenterats i libyska förvar.

Vi fördömer Italiens och Maltas försumlighet att hjälpa båtar i nöd och EU:s likgiltighet inför den stigande dödssiffran och de pågående kränkningarna av mänskliga rättigheter på Medelhavet. Samtidigt uttrycker samma europeiska ledare och institutioner sin djupaste solidaritet med flyktingar som flyr från krigsdrabbade länder.

Flera under 15 år gamla

På eftermiddagen den 29 mars gjorde teamet ombord på vårt sök- och räddningsfartyg Geo Barents en räddningsinsats på internationellt vatten där 113 personer räddades från en gummibåt. Många personer ombord på den drivande båten föll i vattnet under insatsen. Andra förlorade medvetandet efter att ha andats in bränsleångor. Efter nästan två timmar överfördes alla 113 överlevande på ett säkert sätt till Geo Barents och fick sjukvård.

- När jag var i gummibåten gick golvet sönder och båten började fyllas med vattnet, berättar Jean, från Guinea Conakry. Jag fick panik och hoppade i havet. Jag gjorde allt jag kunde för att överleva, men jag sjönk. Någon från räddningsteamet drog upp mig ur havet, men efter det minns jag ingenting eftersom jag var medvetslös.

En av de som räddats på centrala Medelhavet får vård av Läkare Utan Gränsers team ombord på Geo Barents.
Foto: Anna Pantelia/Läkare Utan Gränser
Flera av de som räddats den 29 mars fick vård ombord på Geo Barents.

- Vårt team vårdade många av de överlevande för hypotermi och några allvarligt skadade som omedelbart behövde syrgas på grund av bränsleförgiftning, säger Caroline Willemen, projektkoordinator ombord på Geo Barents. Majoriteten av de överlevande är psykologiskt traumatiserade till följd av sin tid till havs och den dramatiska räddningen. En tredjedel av de överlevande är ensamkommande barn, flera av dem är under 15 år.

Geo Barents väntar just nu på att en hamn ska tilldelas så att alla överlevande kan gå i land på en säker plats.

Bara fyra överlevde

Den 31 mars, två dagar efter räddningen som utfördes av Geo Barents, hittades fyra barn och sju kvinnor döda i en överfull gummibåt efter att ha tillbringat flera timmar drivandes utanför Libyens kust. De återstående 126 passagerarna fångades upp av den libyska kustbevakningen sex timmar efter att nödanropet gjordes. Alla överlevande återfördes sedan med tvång till Libyen, varifrån de hade försökt fly och troligen nu är fängslade.

Två dagar senare, den 2 april, dog fler än 90 personer efter minst fyra dagar till havs när de försökte ta sig över Medelhavet till Europa. Dödsorsakerna är fortfarande okända. Fyra personer överlevde och räddades av det kommersiella tankfartyget Alegria 1.

Vårt team ombord på Geo Barents hörde ett radiosamtal där ett sök- och räddningsflygplan gav instruktioner till tankfartyget att utföra räddningen. Vårt team kontaktade då omedelbart Alegria 1 för att erbjuda medicinsk hjälp till de överlevande och för att be tankfartyget att följa lagliga och maritima skyldigheter och transportera de överlevande till närmaste säkra hamn. Alegria 1 ignorerade Läkare Utan Gränsers önskemål och fortsatte till Libyen.

En våldscirkel

- Våra upprepade erbjudanden om att ge vård till de fyra överlevande och vår vädjan om att inte återföra människorna till Libyen förblev ohörda, säger Caroline Willemen. Dessa människor flydde från helvetet i Libyen och blev sedan vittnen när dussintals av deras följeslagare dog samtidigt som de drev flera dagar till havs utan någon hjälp. Efter denna ofattbara prövning återfördes de till Libyen och återigen in i den onda cirkeln av våld, utpressning och övergrepp som de försökte fly från.

Caroline Willemen uppmanar EU till handling och säger:

- Vi uppmanar Frontex och andra europeiska flygplan och fartyg som finns i området att avslöja omständigheterna kring dessa tragiska händelser. EU:s tillbakadragande från sök- och räddningsinsatser på Medelhavet och deras stöd till den libyska kustbevakningen är roten till dödsfallen och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna på centrala Medelhavet. När kommer Europa att sätta stopp för detta och ta sitt ansvar för att skydda liv istället för gränser?

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare