Hoppa till huvudinnehåll

Sen natt, framme i projektet

Publicerad 30 december 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Idomeni Grekland som ligger vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.

Idomeni Grekland som ligger vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.

Det är sent på kvällen. Jag har landat i Thessaloniki och åker direkt upp mot Idomeni som ligger vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Där jag ska arbeta som medicinskt ansvarig de kommande veckorna i ett av Läkare Utan Gränsers projekt. 

Det snöar och det är 6 minusgrader utomhus. När vi började närma oss Läkare Utan Gränsers bas i staden Polikastro från pekar chauffören åt höger. ”Där är bensinstationen med alla flyktingar”.

På håll ser det ut som en grupp turistbussar som valt att parkera på samma ställe på väg mot något trevligt resmål. När vi närmar oss ser jag hundratals människor utspridda över en stor snötäckt gräsmatta (senare får jag höra att tvåtusen människor sovit där). Jag ser en massor små barn. Jag ser oljefat med eldar, några uppslagna tält, de där klassiska vita tälten som Läkare Utan Gränser använder i alla sina projekt. Jag ser en butik som är fullproppad med människor. Och vips så har vi åkt vidare. Det jag precis såg var nog min arbetsplats för de kommande veckorna, tänkte jag.

Inte riktigt likt de vårdcentralerna som jag är van vid på landsbygden i Kongo, undernäringsprojekt i Niger eller en ebolaklinik i Guinea. En bensinstation i ett europeiskt land. Helt galet. Hur kunde det bli så här?

Relaterade nyheter

Grekland

Flyktingar betalar priset för EU:s avtal med Turkiet

DEBATT | Tusentals människor är fast på de grekiska öarna, under ovärdiga och hälsovådliga förhållanden. De får betala priset för EU:s flyktingavtal med Turkiet, som denna vecka fyller två år.

Tusentals flyktingar är fast på grekiska öarna sedan 2016 då Eu slöt ett avtal med Turkiet.
Grekland

EU:s avtal med Turkiet skadar människors hälsa

Idag är det två år sedan EU:s flyktingavtal med Turkiet trädde i kraft. Som en konsekvens av avtalet sitter tusentals människor fast på de grekiska öarna. Levnadsförhållandena leder till fysisk och psykisk ohälsa.

Barn i flyktinglägret Moria på Lesbos är särskilt känsliga för kylan och de svåra förhållandena.
Grekland

Lesbos: ”De som har tur bor i en container”

Myriam Abdel-Basit arbetar som kulturtolk på den grekiska ön Lesbos. Hon berättar hur tillgång till sjukvård gör det möjligt för flyktingar som lever under hårda förhållanden att återigen känna sig som människor.