Hoppa till huvudinnehåll

Sen natt, framme i projektet

Publicerad 30 december 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Idomeni ligger vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Här jag ska arbeta som medicinskt ansvarig de kommande veckorna i Läkare Utan Gränsers projekt för männikskor på flykt

"Idomeni ligger vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Här jag ska arbeta som medicinskt ansvarig de kommande veckorna i ett av Läkare Utan Gränsers projekt."

Det är sent på kvällen. Jag har landat i Thessaloniki och åker direkt upp mot Idomeni som ligger vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Där jag ska arbeta som medicinskt ansvarig de kommande veckorna i ett av Läkare Utan Gränsers projekt. 

Det snöar och det är 6 minusgrader utomhus. När vi började närma oss Läkare Utan Gränsers bas i staden Polikastro från pekar chauffören åt höger. ”Där är bensinstationen med alla flyktingar”.

På håll ser det ut som en grupp turistbussar som valt att parkera på samma ställe på väg mot något trevligt resmål. När vi närmar oss ser jag hundratals människor utspridda över en stor snötäckt gräsmatta (senare får jag höra att tvåtusen människor sovit där). Jag ser en massor små barn. Jag ser oljefat med eldar, några uppslagna tält, de där klassiska vita tälten som Läkare Utan Gränser använder i alla sina projekt. Jag ser en butik som är fullproppad med människor. Och vips så har vi åkt vidare. Det jag precis såg var nog min arbetsplats för de kommande veckorna, tänkte jag.

Inte riktigt likt de vårdcentralerna som jag är van vid på landsbygden i Kongo, undernäringsprojekt i Niger eller en ebolaklinik i Guinea. En bensinstation i ett europeiskt land. Helt galet. Hur kunde det bli så här?

Aktuellt om Grekland

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Varje dag köar människor framför våra mobila kliniker vid Ellinikos idrottsplats i Grekland.
Nyheter från fältet

Ångest och depression vid Ellinikos idrottsplats i Grekland

Varje morgon parkerar två av våra bilar framför idrottskomplexet Elliniko utanför Aten. Arenorna där byggdes inför OS 2004. Nu bor här män, kvinnor och barn som flytt för att söka säkerhet i Europa.

Polisen började tömma flyktinglägret i Idomeni, Grekland, den 24 maj.
Nyheter från fältet

Idomeni: Fortfarande oklart vart flyktingarna förs

Vi fördömer den pågående tvångsförflyttningen av tusentals människor från Idomeni i Grekland. Bristen på information och begränsningarna gör det svårt för humanitära organisationer att utföra sitt arbete. 

Den 24 maj började polisen tömma lägret i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Är vi statslösa?!”

Nada, från Syrien, flyttades från lägret i Idomeni:
"Vår situation i det nya lägret är fruktansvärd. Vi är trötta och vi har fått nog av att leva så här. Vi kom hit eftersom Europa ska vara civiliserat - men är det här civiliserat?"

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.