Hoppa till huvudinnehåll

SLÅR LARM OM TORTYR

Publicerad 26 januari 2012

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Vår personal vittnar om tortyr i samband med förhör utanför fängelser i Misrata.

Vår personal vittnar om tortyr i samband med förhör utanför fängelser i Misrata.

Fångar i libyska Misrata torteras och förnekas akut medicinsk vård. Därför väljer vi nu att avbryta vår verksamhet i stadens fängelser.

Vi började arbeta i Misratas fängelser i augusti förra året, för att behandla krigsskadade fångar. Sedan dess har våra läkare konfronteras med allt fler patienter som har skador orsakade av tortyr under förhör hållna utanför fängelserna. Totalt har vi behandlat 115 personer med tortyrrelaterade skador. Alla fall har rapporterats till de berörda myndigheterna i Misrata.

Helt oacceptabelt

Sedan i januari har flera av patienterna förts till förhör igen där de har blivit torterade igen.
– Vissa tjänstemän har försökt att utnyttja och hindra vårt medicinska arbete. Patienterna fördes till oss för de skulle få sjukvård - mitt under förhör - för att de sedan skulle kunna fortsätta att förhöras. Detta är oacceptabelt. Vår roll är att ge medicinsk vård till krigsoffer och sjuka fångar, inte att upprepade gånger behandla samma patienter mellan tortyrsessioner, säger Christopher Stokes, Läkare Utan Gränsers internationella generalsekreterare.
Vårt medicinska team blev också ombedda att behandla patienter inne i förhörscentra, något som vi kategoriskt vägrade.

Vädjar till myndigheter

Det mest alarmerande fallet inträffade den 3 januari, när våra läkare behandlade en grupp på 14 fångar som återvänt från ett förhörscentrum utanför fängelset. Trots att vi tidigare krävt ett omedelbart slut på tortyr, drabbades nio av de 14 fångarna av många skador och visade tydliga tecken på tortyr.
Vårt team informerade militärens säkerhetstjänst, den libyska myndighet som ansvarar för förhör, om att ett antal patienter behövde föras till sjukhus för akut- och specialistvård. Alla utom en av de gripna berövades grundläggande sjukvård och utsattes för nya förhör och tortyr utanför fängelset.

Avbryter vård i fängelser

Efter mötet med olika myndigheter skickade vi ett officiellt brev till Misratas militärråd, Misratas säkerhetskommitté, militärens säkerhetstjänst och stadens lokala myndigheter, för att återigen kräva ett omedelbart stopp för alla former av misshandel av fångar.
– Men man vidtog inga konkreta åtgärder. Istället fick vårt team fyra nya tortyrfall. Vi har därför beslutat att avbryta vår medicinska verksamhet i fängelserna, säger Stokes.
 

Läkare Utan Gränser har varit på plats i Misrata, Libyen, sedan april 2011. Sedan augusti 2011 har vi arbetat i Misratas fängelser och behandlat krigsskadade, utfört operationer och gett uppföljande ortopedisk vård. 
Läkare Utan Gränser kommer att fortsätta att ge mental hälsovård i skolor och hälsocenter i Misrata, liksom stödja 3 000 afrikanska invandrare, flyktingar och internt fördrivna personer i och runt Tripoli.

Relaterade nyheter

En läkare undersöker en kvinna som just räddats ombord på Aquarius på Medelhavet utanför libyskt vatten.
Medelhavet

Sjukvård och sjöräddning på centrala Medelhavet

Läkare Utan Gränser fortsätter att ge sjukvård till människor i Libyen och längs migrantrutten på centrala Medelhavet i alltmer utmanande förhållanden. 

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Människor hålls inlåsta i mörka, dåligt ventilerade lokaler i Libyen där de inte kan ligga utsträckta på natten.
Libyen

Sluta blunda för mardrömmen i Libyen

DEBATT | Våra kollegor i Libyens läger vårdar fler än tusen patienter varje månad. De vittnar om vidriga förhållanden. Hur många fler berättelser behöver Sveriges regering höra för att sluta blunda för helvetet i Libyen?

Ett interneringsläger enbart för kvinnor och barn, 60 kilometer väster om Tripoli, Libyen.
Libyen

EU:s stöd förvärrar lidandet i Libyen

DEBATT | EU:s stöd till Libyen för att stoppa flyktingar och migranter från att ta sig till Europa gör att människor hålls fast i landets kriminella och inhumana system. Denna utveckling är djupt oroande, skriver vi i ett öppet brev till Sveriges statsminister Stefan Löfven.