Hoppa till huvudinnehåll

Svårt att nå de drabbade byarna i Haiti

Publicerad 28 oktober 2016

Orkanen Matthew drog in över Karibien i början av oktober. Stora delar av Haiti drabbades mycket svårt. Hundratusentals människor har fått sina hus förstörda, saknar tillräckligt med mat och är i behov av rent vatten och sjukvård. 

På plats finns Ida Torstensson som jobbar som vatten- och sanitetsexpert i sydvästra Haiti.

”I Port-a-Piment, på sydkusten, finns en av Läkare utan gränsers baser. I staden och kringliggande byar längs kusten och upp i bergen är förödelsen efter orkanen stor. De flesta hus är helt eller delvis raserade, elnätet är förstört, broar är bortspolade och det är svårt att ta sig till byarna uppe i bergen. Där det tidigare stod kokospalmer, mango- och avokadoträd syns nu avbrutna stammar och översvämmade marker. Barnen har inte längre någon skola att gå till och på marknaderna finns inte tillräckligt med mat. Många människor skadades i orkanen och till följd av försämrad tillgång till rent vatten har kolera brutit ut på nytt.

På sjukhuset i Port-a-Piment driver vi nu ett koleracenter eftersom det tidigare koleracentret totalförstördes i orkanen. Här behandlar man kolerapatienter som ofta fått gå i timmar för att ta sig ner till staden. Antalet kolerapatienter har minskat den senaste veckan, men det finns fortfarande ett stort behov av vård, de flesta som kommer till centret är mycket uttorkade. Mitt jobb är att se till så att vattnet är drickbart på sjukhuset och hygienen i koleracentret är god för att minimera risken för bakteriespridning.

Situationen har förvärrats ytterligare till följd av den senaste veckans kraftiga regnande.

Jag åker också ut med våra mobila team, som har både medicinsk och logistisk personal, till kringliggande städer och byar för att ge vård och dela ut vattenreningstabletter. I dag åkte vi till en by där flera invånare drabbats av kolera och satt upp en station för klorering av brunnsvatten vid byns vattenpump. I morgon ska jag tillbaka för att dela av vattendunkar och tvålar till byns invånare. Men det är svårt att ta sig dit, därför har jag hyrt fyra åsnor som ska bära vårt material eftersom vi måste korsa en flod för att ta oss dit.

Det har gått drygt två veckor sedan orkanen, men fortfarande är de flesta utan skydd för regn och blåst. Situationen har förvärras ytterligare till följd av den senaste veckans kraftiga regnande. Det gör att våra helikoptrar inte har kunnat lyfta som planerat och floderna som tidigare kunde passeras med bil eller åsnor kan inte korsas, vilket innebär att det är ännu svårare att få fram hjälp.”

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare