Hoppa till huvudinnehåll
Sopor och bråte på gatorna i Port-au-Prince
Publicerad 8 april 2024

Haiti: Stora vårdbehov efter eskalerat våld

Foto: Corentin Fohlen

Spänningarna i Haiti kulminerade i slutet på februari när regeringen beslutat att nästa val skjuts upp. Uttalandet ledde till extremt våldsamma konfrontationer mellan gäng som kontrollerar stora delar av Haitis huvudstad och polisen. Våld och strider sker i alla delar av staden, reguljära flyg är stoppade och landet är nästintill otillgängligt. Läkare Utan Gränser har ökat beredskapen för att svara på de stora vårdbehoven, där bland annat traumavård och livräddande vård för skadade ingår.

”Plötsligt invaderade gängmedlemmar området och började skjuta hänsynslöst omkring sig. Det var då jag blev träffad av flera kulor.” Pierre-Marie har sökt vård för sina skador på Tabarresjukhuset där vi arbetar.

Pierre-Marie är patient på Tabarresjukhuset i Port-au-Prince
Foto: Réginald Louissaint Junior
Pierre-Marie fick skottskador i Port-au-Prince.

”Tyvärr kunde ingen hjälpa mig, eftersom alla försökte gömma sig när beväpnade män stormade stället. Jag förlorade mycket blod och det kändes nästan som att jag skulle dö. På något sätt lyckades någon hjälpa mig till ett sjukhus.”

Människor tvingas fly sina hem 

“En stor andel av våra patienter är offer för oroligheterna som gängen orsakat. Det kan handla om sammandrabbningar mellan beväpnade grupper eller till och med attacker från gäng som driver bort människor från sina hem”, berättar Xavier Kernisant, läkare vid Tabarresjukhuset.

Vårdpersonal arbetar med en bruten arm
Foto: Réginald Louissaint Junior
Vårdpersonalen vid Tabarresjukhuset lindar in en bruten arm.

“När det är kaos på gatorna kommer många patienter in med skottskador, och det sker många trafikolyckor med motorcyklar. I vissa områden har väggspärrar satts upp vilket gör det svårt för invånarna att nå sjukhusen. Detta leder till att deras tillstånd hinner försämras avsevärt innan de lyckas ta till ett sjukhus. Som följd kan deras tillstånd bli allvarliga och risken att dö ökar”, berättar Aris Mackenson, läkare vid sjukhuset Cité Soleil. 

“Ibland måste man gömma sig under sängen eftersom folk skjuter i området där man bor. Situationen är så instabil att man inte ens känner sig säker i sitt eget hem. När min mamma var hemma träffades hon av en förlupen kula och dog”, berättar Pierre-Marie.

Nedbrunna bilar och bråte på gatorna i Port-au-Prince
Foto: Corentin Fohlen
Nedbrunna bilar och bråte på gatorna i Port-au-Prince.

Mellan 28 februari och 31 mars har över 950 människor sökt vård vid akutmottagningarna på sjukhusen Tabarre och Cité Soleil där vi arbetar. Över 180 patienter har haft skottskador. Tiotusentals människor har tvingats fly sina hem för att undkomma våldet.