Hoppa till huvudinnehåll

Tomma matlager i Madagaskar

Publicerad 16 december 2021
En man ger ett näringsberikat kex till sin femåriga dotter som är undernärd. Samtidigt undersöker en kvinnlig läkare barnet med ett stetoskop. Undersökningen sker under bar himmel i södra Madagascar.
Foto: RIJASOLO/AFP
Den femåriga flickan Satinompeo får ett näringsberikat kex av sin pappa. Hon är undernärd och väger bara 11 kilo. Vår läkare Lina Soatineza undersöker henne.

Befolkningen i södra Madagaskar står återigen inför en akut livsmedelskris då matlagren gapar tomma. Familjer i denna ökenregion överlever nu tack vare utdelning av mat och vatten.  

– Nu är den så kallade ”magra säsongen”. Förra årets skörd har tagit slut och det kommer inte att finnas något att skörda förrän nästa vår, förklarar Anaïs Prudent, vår krissamordnare i landet. Utan matstöd har människorna inte något att äta. 

I dag lever familjer på kaktusrötter och blad som ofta gör dem sjuka. Det finns mat på vissa marknader i regionen men priserna har stigit kraftigt. Detta innebär att de flesta heller inte har råd att köpa mat. 

Vårt team inledde arbetet med att dela ut mat redan i mars i år. I juli, när små mängder sötpotatis skördades, såg de en relativ förbättring. Men nu, under inledningen av den magra säsongen är situationen återigen allvarlig. 

Därför återupptog vi matutdelningen i mitten av november vid sex mobila kliniker på olika platser i distrikten Amboasary och Ambovombe i södra Madagaskar. Matransonerna hjälper till att tillgodose en del av näringsbehoven hos familjer vars barn behandlas på klinikerna. 

– Om vi ​​vill undvika att behöva behandla tusentals undernärda barn under de närmaste månaderna måste vi fortsätta matutdelningen. Det är livsviktigt, fortsätter Anaïs Prudent.  

I slutet av november hade nästan 9 500 barn under tio år behandlats på Läkare Utan Gränsers mobila kliniker. 

Tillgång till vatten viktigt 

Befolkningen i södra delen av landet, som mestadels består öken, är utspridda i små grupper om några dussin personer. När de befinner sig i områden som drabbats av torka, långt bort från städerna, är de ännu mer sårbara och riskerar att bli undernärda. 

– Vi har behandlat barn som inte har druckit något på över 24 timmar och som inte orkar äta på egen hand. Jag minns en bebis som var åtta månader gammal och bara vägde 3,6 kilo, säger Anaïs Prudent. En del barn som är kroniskt undernärda utvecklar allvarlig akut undernäring när maten tar slut. 

Att bekämpa undernäring är en kapplöpning mot tiden, och vattenförsörjningen är avgörande. Därför åker två av våra team runt i regionen och kontrollerar att vattenpumpar fungerar korrekt, testar vattenkvaliteten och utför reparationer.  

– På så sätt vet vi att samhällen kommer att ha tillgång till vatten i minst två till tre år, säger Anaïs Prudent.  

Fyrtio handpumpar i området fungerar nu igen, tio djupa brunnar borras för att säkerställa tillräcklig vattenförsörjning och 400 kubikmeter vatten har distribuerats med lastbil till lokalsamhällen.  

– Vi förväntar oss ingen förbättring under de kommande veckorna. Det stöd vi ger människor här är avgörande för att hjälpa dem att ta sig igenom tiden till nästa skörd.