Hoppa till huvudinnehåll

Växande hälsobehov i krisdrabbade Venezuela

Publicerad 23 juli 2019
En flicka ritar känslan rädsla under en terapisession med Läkare Utan Gränser
Foto: Marta Soszynska / Läkare Utan Gränser
En flicka ritar känslan rädsla under en terapisession i Caracas.

Läkare Utan Gränser utökar nu de medicinska aktiviteterna i Venezuela där åratal av ekonomisk och politisk kris har lett till allvarliga konsekvenser för såväl enskilda familjer som för landets sjukvård. 

En hyperinflation som enligt Internationella valutafonden i år når över 2 miljoner procent i kombination med månadslånga avbrott i ström- och vattenförsörjning har gjort situationen i Venezuela ytterst svår. 

- Detta påverkar familjer och sjukvårdsinrättningar över hela landet. Sjukhus och kliniker i områden där Läkare Utan Gränser arbetar har länge lidit brist på läkemedel, material och personal, samt fallerande vatten- och sanitetssystem, säger Tara Newell, akutsamordnare för Läkare Utan Gränser i Venezuela. 

Förra månaden började vi renovera delar av Vargas-sjukhuset med 302 bäddar i Caracas. Denna insats görs i samarbete med venezuelanska hälsomyndigheter och ska pågå i två år och inkludera vidareutbildning av personal och materiellt stöd. 

Läkare Utan Gränser har arbetat tillsammans med lokala organisationer och offentliga institutioner i Caracas sedan 2018, framför allt med medicinsk och psykologisk hjälp till överlevare av våld och sexuellt våld. Från januari till juni 2019 behandlade våra team 1 635 personer med psykisk ohälsa, organiserade 327 gruppsamtal och hjälpte 100 personer som utsatts för sexuellt våld.

Malaria ökar stadigt

Ytterligare en oroande konsekvens av Venezuelas försvagade sjukvårdssystem är ökningen av sjukdomar som malaria, som går att förebygga med effektiv kontroll. Vi stöttar det nationella malariaprogrammet i Sifontes i delstaten Bolivar, ett område med många informella guldgruvor. Där har malaria spridits snabbt på grund av befolkningens stora rörlighet, de undermåliga levnadsförhållandena och en allvarlig brist på resurser för malariakontroll.
Sedan 2018 har Läkare Utan Gränsers team testat över 290 000 människor för malaria och behandlat över 162 000 patienter med sjukdomen. Vi har även delat ut 76 000 myggnät för att förhindra nya infektioner. Med start i februari i år samarbetar vi även med malariainstitutet i Carúpano i delstaten Sucre. Våra team är på plats i fyra orter med många fall av malaria där de bistår med material, samlar in data, bedriver hälsoinformation samt stöttar i arbetet med att identifiera, diagnostisera och behandla nya fall.

I Anzoátegui samarbetar Läkare Utan Gränser med en lokal organisation som heter Fe y Alegría för att ge primärvård på utsatta områden nära provinshuvudstaden Barcelona. Projektet är inriktat på familjeplanering, sexuell och reproduktiv hälsa, sexuellt våld och malaria. Under årets första fem månader hade vi 3 547 konsultationer i projektet.

Läkare Utan Gränser är beredda att svara på andra medicinska behov som uppstår som en följd av den ekonomiska, politiska och sociala krisen i Venezuela, även i händelse av våldsutbrott. Vi arbetar även på andra sidan gränsen i Colombia där vi hjälper några av de tusentals venezuelaner som varje dag flyr hit undan osäkerhet, matbrist och otillräcklig sjukvård i hemlandet. 2018 började vi erbjuda medicinsk och psykologisk vård för venezuelaner i Roraima i Brasilien.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Venezuela sedan 2015. För närvarande har vi team i Caracas samt i delstaterna Bolivar, Sucre och Anzoategui. Mellan 2016 och 2018 arbetade vi även i Maracaibo i nordöstra Venezuela.