Hoppa till huvudinnehåll

Vi återupptar vår verksamhet i Somalia

Publicerad 27 juni 2017
Foto: Abdikarim Tahir/Läkare Utan Gränser
I maj började vi arbeta på undernäringskliniken och sedan juni är vi också verksamma på den pediatriska avdelningen på Mudug sjukhuset i Somalia.

Efter nästan fyra års frånvaro är vi tillbaka och arbetar vid Mudug sjukhuset i Puntland-regionen, Somalia, i samarbete med landets hälso- och sjukvårdsmyndigheter.

För fyra år sedan avslutade vi vår verksamhet i Somalia på grund av en rad attacker på vår personal. Sedan dess har vi kontinuerligt övervakat situationen i landet och varit i kontakt med myndigheterna för att bedöma om situationen gör det möjligt för vår personal att arbeta säkert.

I maj började vi arbeta på sjukhusets undernäringsklinik och sedan juni är vi också verksamma på den pediatriska avdelningen. Med i genomsnitt tio nya patienter dagligen har vi redan behandlat 349 barn under fem år för svår akut undernäring. 201 barn har också blivit inlagda på isoleringsavdelningen och behandlats för mässling. Dessutom har vi skrivit in 100 barn på den pediatriska avdelningen och gett 2 297 konsultationer sedan början av juni.

Vi upprepar idag behovet av att alla parter i konflikten ser till så att den somaliska befolkningen får den medicinska hjälp de behöver och att parternasäkerställer så att våra team, som riskerar sina liv, kan arbeta i säkerhet.

På grund av tidigare erfarenhet är vår återkomst till Somalia både försiktig och blygsam. Vårt planerade medicinska och humanitära arbete i Puntland kommer för närvarande att vara i begränsad skala. Vår närvaro i Somalia, och omfattningen av våra projekt och den potentiella utvidgningen av vår verksamhet till andra regioner i Somalia, kommer helt och hållet att bero på vilken acceptans och mottagande vi får från de myndigheter och samhällen som vi arbetar med.