Hoppa till huvudinnehåll

Vi återupptar vår verksamhet i Somalia

Publicerad 27 juni 2017
I maj började vi arbeta på undernäringskliniken och sedan juni är vi också verksamma på den pediatriska avdelningen på Mudug sjukhuset i Somalia.
Foto: Abdikarim Tahir/Läkare Utan Gränser

Efter nästan fyra års frånvaro är vi tillbaka och arbetar vid Mudug sjukhuset i Puntland-regionen, Somalia, i samarbete med landets hälso- och sjukvårdsmyndigheter.

För fyra år sedan avslutade vi vår verksamhet i Somalia på grund av en rad attacker på vår personal. Sedan dess har vi kontinuerligt övervakat situationen i landet och varit i kontakt med myndigheterna för att bedöma om situationen gör det möjligt för vår personal att arbeta säkert.

I maj började vi arbeta på sjukhusets undernäringsklinik och sedan juni är vi också verksamma på den pediatriska avdelningen. Med i genomsnitt tio nya patienter dagligen har vi redan behandlat 349 barn under fem år för svår akut undernäring. 201 barn har också blivit inlagda på isoleringsavdelningen och behandlats för mässling. Dessutom har vi skrivit in 100 barn på den pediatriska avdelningen och gett 2 297 konsultationer sedan början av juni.

Vi upprepar idag behovet av att alla parter i konflikten ser till så att den somaliska befolkningen får den medicinska hjälp de behöver och att parternasäkerställer så att våra team, som riskerar sina liv, kan arbeta i säkerhet.

På grund av tidigare erfarenhet är vår återkomst till Somalia både försiktig och blygsam. Vårt planerade medicinska och humanitära arbete i Puntland kommer för närvarande att vara i begränsad skala. Vår närvaro i Somalia, och omfattningen av våra projekt och den potentiella utvidgningen av vår verksamhet till andra regioner i Somalia, kommer helt och hållet att bero på vilken acceptans och mottagande vi får från de myndigheter och samhällen som vi arbetar med.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva