Hoppa till huvudinnehåll

Vi startar akuta insatser i Ukraina och grannländer

Publicerad 1 mars 2022
Människor som har flytt från Ukraina vid ett mottagningscenter i Polen
Foto: Läkare Utan Gränser
Människor som flytt från Ukraina vid en gränsmottagning i Polen.

Hundratusentals människor flyr nu undan konflikten i Ukraina. Vi arbetar med att starta upp akuta insatser i landet samt i Polen, Moldavien, Ungern, Rumänien och Slovakien. Vi har även team i beredskap i Ryssland och Belarus.

Läkare Utan Gränser har skickat team till flera grannländer för att bedöma och svara på de humanitära behoven vid Ukrainas gränser. Vi har även team i Belarus och Ryssland som står redo att ge humanitär hjälp vid behov.

I Mariupol i Ukraina har våra team distribuerat kit med material för behandling av krigsskador. De har även genomfört en utbildning i traumavård via telemedicin för 30 kirurger i östra Ukraina.

Våra akutteam har anlänt till gränsen mellan Polen och Ukraina och de arbetar nu med att föra nödvändigt material och personal in i Ukraina samt starta akuta insatser på båda sidor om gränsen. Andra team undersöker behoven längs Ukrainas gräns mot Ryssland och Belarus.

Till följd av de pågående striderna är det svårt att fastställa den verkliga omfattningen av de medicinska behoven i Ukraina. Vi förbereder oss därför för en rad scenarier för att kunna utöka insatserna utifrån behoven.

Våra team vid gränsövergångarna mellan Ukraina och Polen ser människor som förflyttar sig till fots, i bilar och bussar. Många är trötta och utmattade, en del har mycket små barn med sig.

Många som tar sig över den polska gränsen berättar för oss att de har köat i många timmar i det kalla vädret. En del är uttorkade och andra är nedkylda. Vi har donerat material till ett mottagningscenter i Polen och arbetar för att utöka insatserna. 
 

Vårt team kommer hem till en patient i Ukraina.

Stöd vårt arbete

Ge en gåva och bidra till våra insatser - i Ukraina och i andra kriser världen över där människor annars står utan vård. Klicka för att ge en gåva via webben. Du kan också swisha till 900 60 32. Tillsammans räddar vi liv.
Ge en gåva