Hoppa till huvudinnehåll

Skabb

en anställd på Läkare Utan Gränser håller upp en skylt med en bild på parasiten som orsakar skabb
Skabb orsakas av en hudparasit och ger svår klåda. Vi arbetar med behandling samt hälsofrämjande information för att minska spridningen.

Skabb ger svår klåda och kan ha stor inverkan på människors livskvalitet. Det är en smittsam sjukdom men som går relativt enkelt att behandla.

Vad är skabb?

Skabb orsakas av en hudparasit som gräver gångar i hudens yttersta skikt. Detta orsakar svår klåda och hudutslag hos människor. Skabb drabbar vanligtvis barn men om sjukdomen inte behandlas kan den snabbt spridas till hela familjen. Parasiten överförs genom långvarig hud-mot-hud-kontakt eller genom att dela sängkläder, där det finns hudceller.

Sjukdomen finns i hela världen men är vanligare i situationer där människor lever tätt inpå varandra eller saknar möjligheter att tvätta kläder, sängkläder och sig själva.

Skabb finns med på Världshälsoorganisationens lista över försummade tropiska sjukdomar

Symptom på skabb

Det vanligaste symptomet på skabb är att det kliar mycket. Klådan är värst på kvällar och nätter. Eventuella komplikationer brukar bero på den sekundärinfektion som kan uppstå i rivmärken.

Sjukdomen kan ha stor inverkan på människors livskvalitet

Behandling mot skabb

Skabb kan lätt behandlas med billiga eller kostnadsfria läkemedel. Men medicinen är bara en del av lösningen. Den större utmaningen är att man behöver rengöra precis allt i hemmet när skabb väl har konstaterats. Det kan vara en svår uppgift för människor som befinner sig på flykt och lever under knappa förhållanden i tillfälliga bostäder eller läger.

Det här gör Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränsers insats mot skabb är tvådelad. Samtidigt som vi erbjuder behandling i våra sjukvårdsinrättningar arbetar vi tillsammans med människorna på platsen för att förhindra spridningen av skabb. Våra hälsofrämjande team informerar drabbade hushåll om hur de kan desinficera sina hus och vad de kan göra för att minska risken att bli smittad igen.

 

Senast uppdaterad oktober 2023.