Hoppa till huvudinnehåll

23 attacker mot sjukhus i östra Aleppo sedan juli

Publicerad 7 oktober 2016
Foto: Läkare Utan Gränser / Ghaith Yaqout Al-Murjan
Fotot är taget 5 oktober i östra Aleppo och visar förödelsen utanför ett sjukhus.

Minst 377 människor har dödats de senaste två veckorna i de värsta bombattackerna hittills i kriget i Syrien. 

Samtidigt som östra Aleppo upplever de värsta bombangreppen sedan kriget i Syrien inleddes 2011 är tillgången till sjukvård extremt begränsad. Att söka sjukvård är dessutom farligt– sedan belägringen inleddes i juli har 23 attacker rapporterats mot de åtta sjukhus som finns kvar i östra Aleppo.

De två huvudsakliga kirurgiska vårdinrättningarna, som vi och andra organisationer stödjer, har båda attackerats fem gånger. Det ena fick så omfattande skador att det har varit stängt sedan den 1 oktober. Bara under de senaste två veckorna har 377 människor dödats i bombanfallen, enligt den lokala sjukvårdsmyndigheten som enbart registrerar döda och skadade som bekräftats av sjukhusen. Många av de skadade vårdas hemma och på andra platser och blir därför inte registrerade.

Hela hans familj dog, även barnen. Carlos Francisco, ansvarig för våra insatser i Syrien.

– Situationen är ohållbar, säger Carlos Francisco, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Syrien.

– Det fåtal läkare som fortfarande finns kvar i östra Aleppo, och som har kapacitet att rädda liv, konfronteras själva med döden. För några dagar sedan dödades föreståndaren för en av de vårdcentraler som vi stödjer av en oljefatsbomb. Hela hans familj dog, även barnen.

Samtliga åtta sjukhus i östra Aleppo svämmar över av människor som skadats i striderna. Folk dör bokstavligen på sjukhusgolven. I det här området med runt 250 000 invånare finns nu sju läkare som kan utföra krigskirurgiska ingrepp.

– Antalet skadade är så högt eftersom bomberna faller över platser med mycket folk – vältrafikerade gator, brödköer och köer till utdelning av nödhjälp, berättar Abu Waseem, chef för ett kirurgiskt sjukhus som vi stödjer.

Belägringen har lett till att människorna i östra Aleppo är totalt isolerade. Det råder akut brist på i princip allting. Även bränslet håller på att ta slut vilket gör det ännu svårare för både ambulanser och sjukhus att fungera.

– De syriska och ryska regeringarna har tagit den här striden till nya nivåer, säger Pablo Marco, Läkare Utan Gränsers operative chef i Mellanöstern.

– Hela östra Aleppo är under attack. Hundratals civila har blivit massakrerade och livet har förvandlats till ett helvete.

Läkare Utan Gränser stödjer åtta sjukhus i Aleppo. Vi har även sex medicinska inrättningar i norra Syrien och stödjer fler än 150 vårdcentraler och sjukhus på olika håll i landet, varav många i belägrade områden.