Hoppa till huvudinnehåll

23 attacker mot sjukhus i östra Aleppo sedan juli

Publicerad 7 oktober 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fotot är taget 5 oktober i östra Aleppo och visar förödelsen utanför ett sjukhus.

Fotot är taget 5 oktober i östra Aleppo och visar förödelsen utanför ett sjukhus.

Minst 377 människor har dödats de senaste två veckorna i de värsta bombattackerna hittills i kriget i Syrien. 

Samtidigt som östra Aleppo upplever de värsta bombangreppen sedan kriget i Syrien inleddes 2011 är tillgången till sjukvård extremt begränsad. Att söka sjukvård är dessutom farligt– sedan belägringen inleddes i juli har 23 attacker rapporterats mot de åtta sjukhus som finns kvar i östra Aleppo.

De två huvudsakliga kirurgiska vårdinrättningarna, som vi och andra organisationer stödjer, har båda attackerats fem gånger. Det ena fick så omfattande skador att det har varit stängt sedan den 1 oktober. Bara under de senaste två veckorna har 377 människor dödats i bombanfallen, enligt den lokala sjukvårdsmyndigheten som enbart registrerar döda och skadade som bekräftats av sjukhusen. Många av de skadade vårdas hemma och på andra platser och blir därför inte registrerade.

Hela hans familj dog, även barnen. Carlos Francisco, ansvarig för våra insatser i Syrien.

– Situationen är ohållbar, säger Carlos Francisco, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Syrien.

– Det fåtal läkare som fortfarande finns kvar i östra Aleppo, och som har kapacitet att rädda liv, konfronteras själva med döden. För några dagar sedan dödades föreståndaren för en av de vårdcentraler som vi stödjer av en oljefatsbomb. Hela hans familj dog, även barnen.

Samtliga åtta sjukhus i östra Aleppo svämmar över av människor som skadats i striderna. Folk dör bokstavligen på sjukhusgolven. I det här området med runt 250 000 invånare finns nu sju läkare som kan utföra krigskirurgiska ingrepp.

– Antalet skadade är så högt eftersom bomberna faller över platser med mycket folk – vältrafikerade gator, brödköer och köer till utdelning av nödhjälp, berättar Abu Waseem, chef för ett kirurgiskt sjukhus som vi stödjer.

Belägringen har lett till att människorna i östra Aleppo är totalt isolerade. Det råder akut brist på i princip allting. Även bränslet håller på att ta slut vilket gör det ännu svårare för både ambulanser och sjukhus att fungera.

– De syriska och ryska regeringarna har tagit den här striden till nya nivåer, säger Pablo Marco, Läkare Utan Gränsers operative chef i Mellanöstern.

– Hela östra Aleppo är under attack. Hundratals civila har blivit massakrerade och livet har förvandlats till ett helvete.

Läkare Utan Gränser stödjer åtta sjukhus i Aleppo. Vi har även sex medicinska inrättningar i norra Syrien och stödjer fler än 150 vårdcentraler och sjukhus på olika håll i landet, varav många i belägrade områden.

Relaterade nyheter

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Konsekvenser av konflikten för Syriens befolkning

2017

Två rapporter gjorda 2016 och 2017 i Daraa, södra Syrien, visar på de allvarliga konsekvenser som kriget i Syrien har fått för landets befolkning. Över hälften av befolkningen flytt på grund av våldet och det finns farliga brister i sjukvården för mödrar och barn. 

Syrien

"För mig var det chockartat"

Märit Halmin är narkos- och intensivvårdsläkare och arbetar till vardags på Södersjukhuset i Stockholm. Hon har nyligen kommit hem från norra Syrien och berättar om situtionen i flyktinglägren och människorna hon mötte där.

Amneh från Al Meshlad, öster om staden Raqqa. Hennes familjs hus har förstörts i striderna.
Syrien

Efter kriget: minor hot mot återvändande till Raqqa

Sex veckor efter att striderna slutat i Raqqa, Syrien, börjar invånarna gradvis återvända. Men de finner sina hus i ruiner och gatorna fulla av minor och sprängladdningar.