Hoppa till huvudinnehåll

25 år i berättelser

Publicerad 29 juni 2018

Det började i november 1993. Tre unga läkare hade träffats på en konferens på temat ”Behövs Läkare Utan Gränser i Sverige?” och för alla tre var svaret självklart: ja. 

I år fyller Läkare Utan Gränser Sverige 25 år och vi har samlat berättelser från alla dessa år på kampanjsajten 25.lakareutangranser.se  

Det var viljan att förändra som förde Johan von Schreeb, Stefan Peterson och Anna Vejlens samman. De ville förändra tillståndet i världen. Men också skapa möjligheter för unga läkare och sjuksköterskor att göra en humanitär insats. 

För Johan såddes fröet under ett fältuppdrag i Afghanistan med den franska sektionen av Läkare Utan Gränser.  

– Tiden i Afghanistan blev avgörande. När jag kom hem igen kändes det som om jag inte hade något annat val än att starta en svensk sektion av Läkare Utan Gränser, berättar han.  

Sedan starten 1993 har det hänt mycket. Folkmordet i Rwanda 1994, tsunamin i Sydostasien 2004, jordbävningen på Haiti 2010 och det värsta ebolautbrottet någonsin i Västafrika 2014 och 2015. Dessa är bara några av de många humanitära kriser dit Läkare Utan Gränser Sverige skickat fältarbetare.   

Det är en sorg att vår hjälp fortfarande behövs i världen 25 år efter att vi startade, men vi känner samtidigt glädje över det vi åstadkommit. På kampanjsajten 25.lakareutangranser.se har vi samlat berättelser – dagböcker från fältarbetare, intervjuer och reportage – från alla dessa år. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare