Hoppa till huvudinnehåll

Afghanistan: personal och patienter dödade på vårt sjukhus i Kunduz

Publicerad 3 oktober 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Tre veckor efter bombningen i Kunduz samlades våra kollegor för första gången på det förstörda sjukhusområdet.

Tre veckor efter bombningen i Kunduz samlades våra kollegor för första gången på det förstörda sjukhusområdet. De tog tillfället i akt att uttrycka deras djupaste uppskattning för det stöd människor runt om i världen har visat.

Läkare Utan Gränsers traumasjukhus i Kunduz i norra Afghanistan utsattes för upprepade bombningar i natt den 3 oktober. Flera personer har dödats och fortfarande saknas många människor. Inga svenska fältarbetare befann sig på sjukhuset.

Uppdatering söndag kl. 16:51: Åtminstone 12 personer ur personalen och 10 patienter varav 3 barn dödades. 37 människor skadades, varav 19 ur personalen.

Några av de allvarligast skadade har först till ett sjukhus i Puli Khumri, två timmars körväg bort. Inga svenska fältarbetare befann sig på sjukhuset.

Läkare Utan Gränser fördömer å det starkaste den fruktansvärda bombattacken mot vårt sjukhus i Kunduz som var fullt av patienter och personal. Vi vill understryka att alla partier i konflikten, även i Kabul och i Washington, har fått GPS-koordinater med exakt information om var våra inrättningar finns. Som i alla konfliktsammanhang har vi kommunicerat dessa uppgifter upprepade gånger till alla partier under de senaste månaderna, senast den 29 september.

Bombningen fortsatte i mer än 30 minuter efter att amerikansk och afghansk militärpersonal blivit informerad. Vi utreder brådskande exakt hur denna fruktansvärda händelse kunde inträffa.

ENORMA SKADOR PÅ SJUKHUSET

Bombningen mot vårt traumasjukhus i Kunduz utsattes för upprepade bombningar vid klockan två i natt den 3 oktober. Stora delar av sjukhuset är förstört och det medicinska teamet gör allt de kan för att ta hand om de skadade patienterna och sjukhuspersonalen.

– Vi är djupt chockade över attacken där vår personal och patienter dödats och den enorma skada som den orsakat sjukhuset i Kunduz, säger Bart Janssens, Läkare Utan Gränsers operativa chef.

– Vi vet fortfarande inte slutresultatet av denna förödande attack, men våra medicinska team ger första hjälpen och behandlar skadade patienter. Vi uppmanar alla parter att respektera säkerheten för vårdinrättningar och personal.

Sedan striderna bröt ut i Kunduz bröt ut i måndags har Läkare Utan Gränser behandlat 394 sårade patienter. När nattens attack inträffade hade sjukhuset 105 inneliggande patienter samt medföljande anhöriga och över 80 internationell och nationell personal. På plats fanns ingen svensk personal.

Läkare Utan Gränsers sjukhus är den enda akutsjukhus i sitt slag i hela nordöstra Afghanistan som erbjuder kostnadsfri akut traumavård. Läkare Utan Gränsers personal ger vård till alla människor och gör ingen skillnad på patientens etnicitet, religion eller politiska tillhörighet.

Läkare Utan Gränser började arbeta i Afghanistan 1980. På sjukhuset i Kunduz, och alla andra sjukhus som Läkare Utan Gränser driver i landet, arbetar nationellt och internationell personal tillsammans för att säkerställa högkvalitativ sjukvård. Läkare Utan Gränser arbetar tillsammans med hälsoministeriet med att driva Ahmad Shah Baba-sjukhuset i östra Kabul, mödravårdssjukhuset i Dasht-e-Barchi i västra Kabul och Boost-sjukhuset i Lashkar Gah, i Helmand-provinsen. I Khost i östra delen av landet, driver Läkare Utan Gränser ett förlossningssjukhus. Läkare Utan Gränser verksamhet använder endast privat finansiering för sitt arbete i Afghanistan och tar inte emot pengar från någon stat eller regering.

Relaterade nyheter

Sanna Sjöberg på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Att skaka hand

Varje dag på barnavdelningen försöker jag och mina doktorer jämka våra grundkunskaper, komma överens i behandlingsalternativ och tillvägagångssätt och tillsammans ge varje spädbarn en god chans. Men, milda makter, det har inte varit enkelt jämt.

En barnmorska tar hand om en nyfödd på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Det mänskliga i att andas

Nasreen sitter vid kanten på sängen och håller i den lilla, lilla hakan och masken mot ansiktet med ena handen, andningsblåsan med den andra och tittar stint på bröstkorgen. 

Administration en kväll på uteplatsen.
Afghanistan

På en pytteliten bostadsyta

I en tryckkokare som både själva arbetet och boendet i sig innebär bubblar en hel massa saker och känslor fram. Och teamet måste klara att lösa de bekymmer som finns, nära de relationer som skapas och hela tiden vara beredd på förändring.

Avdelningen för nyfödda på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Önskade barn

Efter dagens morgonrond förlöser en mor ett alldeles för tidigt litet gossebarn, på tok för liten och ung för att överleva i de förhållanden som vår neonatalvård i fält kan erbjuda, så liten att även europeisk neonatalvård skulle se utmaningar i att ge pojken en chans.