Hoppa till huvudinnehåll

Afghanistan: personal och patienter dödade på vårt sjukhus i Kunduz

Publicerad 3 oktober 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Tre veckor efter bombningen i Kunduz samlades våra kollegor för första gången på det förstörda sjukhusområdet.

Tre veckor efter bombningen i Kunduz samlades våra kollegor för första gången på det förstörda sjukhusområdet. De tog tillfället i akt att uttrycka deras djupaste uppskattning för det stöd människor runt om i världen har visat.

Läkare Utan Gränsers traumasjukhus i Kunduz i norra Afghanistan utsattes för upprepade bombningar i natt den 3 oktober. Flera personer har dödats och fortfarande saknas många människor. Inga svenska fältarbetare befann sig på sjukhuset.

Uppdatering söndag kl. 16:51: Åtminstone 12 personer ur personalen och 10 patienter varav 3 barn dödades. 37 människor skadades, varav 19 ur personalen.

Några av de allvarligast skadade har först till ett sjukhus i Puli Khumri, två timmars körväg bort. Inga svenska fältarbetare befann sig på sjukhuset.

Läkare Utan Gränser fördömer å det starkaste den fruktansvärda bombattacken mot vårt sjukhus i Kunduz som var fullt av patienter och personal. Vi vill understryka att alla partier i konflikten, även i Kabul och i Washington, har fått GPS-koordinater med exakt information om var våra inrättningar finns. Som i alla konfliktsammanhang har vi kommunicerat dessa uppgifter upprepade gånger till alla partier under de senaste månaderna, senast den 29 september.

Bombningen fortsatte i mer än 30 minuter efter att amerikansk och afghansk militärpersonal blivit informerad. Vi utreder brådskande exakt hur denna fruktansvärda händelse kunde inträffa.

ENORMA SKADOR PÅ SJUKHUSET

Bombningen mot vårt traumasjukhus i Kunduz utsattes för upprepade bombningar vid klockan två i natt den 3 oktober. Stora delar av sjukhuset är förstört och det medicinska teamet gör allt de kan för att ta hand om de skadade patienterna och sjukhuspersonalen.

– Vi är djupt chockade över attacken där vår personal och patienter dödats och den enorma skada som den orsakat sjukhuset i Kunduz, säger Bart Janssens, Läkare Utan Gränsers operativa chef.

– Vi vet fortfarande inte slutresultatet av denna förödande attack, men våra medicinska team ger första hjälpen och behandlar skadade patienter. Vi uppmanar alla parter att respektera säkerheten för vårdinrättningar och personal.

Sedan striderna bröt ut i Kunduz bröt ut i måndags har Läkare Utan Gränser behandlat 394 sårade patienter. När nattens attack inträffade hade sjukhuset 105 inneliggande patienter samt medföljande anhöriga och över 80 internationell och nationell personal. På plats fanns ingen svensk personal.

Läkare Utan Gränsers sjukhus är den enda akutsjukhus i sitt slag i hela nordöstra Afghanistan som erbjuder kostnadsfri akut traumavård. Läkare Utan Gränsers personal ger vård till alla människor och gör ingen skillnad på patientens etnicitet, religion eller politiska tillhörighet.

Läkare Utan Gränser började arbeta i Afghanistan 1980. På sjukhuset i Kunduz, och alla andra sjukhus som Läkare Utan Gränser driver i landet, arbetar nationellt och internationell personal tillsammans för att säkerställa högkvalitativ sjukvård. Läkare Utan Gränser arbetar tillsammans med hälsoministeriet med att driva Ahmad Shah Baba-sjukhuset i östra Kabul, mödravårdssjukhuset i Dasht-e-Barchi i västra Kabul och Boost-sjukhuset i Lashkar Gah, i Helmand-provinsen. I Khost i östra delen av landet, driver Läkare Utan Gränser ett förlossningssjukhus. Läkare Utan Gränser verksamhet använder endast privat finansiering för sitt arbete i Afghanistan och tar inte emot pengar från någon stat eller regering.

Aktuellt om Afghanistan

Barn på akuten på Boost Hospitals, i Lashkar Gah, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Strider gör det svårt att nå sjukhus

Strider i Afghanistan gör att sjuka har svårt att ta sig till sjukhus för vård. På Boost-sjukhuset i Lashkar Gah står många sängar tomma.

För tidigt födda tvillingar återhämtar sig på sjukhuset i Dasht-e-Barchi.
Nyheter från fältet

Två små tygpaket

Min blick vandrade till nästa säng där två till små tygpaket låg på en säng där mamman stod bredvid leende. Två par tvillingar! Två flickor och två pojkar.

Känguruenheten på Dasht-e-Barchis sjukhus.
Nyheter från fältet

Bebisen växer med värmen från mamma

Få gravida kvinnor och nyfödda barn har tillgång till gratis, högkvalitativ vård i Afghanistan. Förra året öppnade vi en mödravårdsavdelning på det offentliga sjukhuset i Dasht-e-Barchi, i utkanten av Kabul.

Utbränd patientsäng på sjukhuset i Kunduz, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Kunduz: 6 månader efter attacken

För sex månader sedan dog 42 personer när vårt sjukhus i Kunduz, Afghanistan, attackerades av amerikanskt flygvapen. Läkaren Kathleen Thomas var där.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.