Hoppa till huvudinnehåll

Akelius-effekten överträffar alla våra förväntningar

Publicerad 13 januari 2020
En man som håller händerna som ett hjärta
Foto: Leonora Baumann

– Vi firar insamlingsrekord på kontoret! Summan som Akelius Foundation kommer att matcha är 160 miljoner. Det överträffar alla våra förväntningar. Målet för perioden var 93 miljoner, så det är en ökning med 72 procent. Tack vare de här pengarna kommer vi att kunna hjälpa människor som hör till de mest sårbara i vår tid, säger Katharina Ervanius, relationsansvarig på Läkare Utan Gränser.

–Vi på Läkare Utan Gränser vill rikta ett stort, varmt tack till alla er som på olika sätt har stött oss under 2019 och under matchningskampanjen i slutet av året, fortsätter hon. Det är tack vare er och andra privata givare världen runt som vi kan finansiera vårt arbete och finnas på plats för våra patienter.

Gåvan från Akelius Foundation till Läkare Utan Gränser kommer att användas till projekt som ger vård och annan humanitär hjälp till människor på flykt runt om i världen. En del av pengarna kommer specifikt att användas till vårt arbete på den grekiska ön Lesbos. Idag lever över 19 000 människor under omänskliga förhållanden i läger på ön och siffran stiger hela tiden. Övriga gåvor från privata givare är inte öronmärkta på samma sätt.

– Att vara på flykt och tvingas lämna allt man äger innebär en extrem utsatthet. Att det då finns organisationer som kan ge vård och annan humanitär hjälp är avgörande. Och då behövs människor som är beredda att dela med sig av sitt överflöd. Den insats som Roger Akelius gör genom Akelius Foundation är helt unik i Sverige, säger Katharina. 

Vi har fått in många större gåvor från privatpersoner runt om i landet. En person som var med redan 2016, det vill säga förra gången som Akelius Foundation matchade vår insamling, ville gärna vara med i år igen. Sedan början av november har han donerat gåvor med jämna mellanrum, totalt tre miljoner kronor.

– Vi har också fått in den största gåvan någonsin från en privatperson, på otroliga 27 miljoner. Dessutom har vi fått in väldigt mycket i aktiegåvor från privatpersoner, totalt 34,2 miljoner kronor, liksom gåvor från andra länder. När en stiftelse i Genève fick höra talas om matchningen valde de att ge gåvan till vårt kontor i Sverige istället för till Läkare Utan Gränser i Schweiz, berättar Katharina. 

Förutom Läkare Utan Gränser har Sverige för UNHCR, SOS Barnbyar och Unicef Sverige ingått i kampanjen. Totalt sett samlade organisationerna in 299 miljoner kronor och med matchningen från Akelius Foundation blir det alltså svindlande 600 miljoner kronor – pengar som på olika sätt kommer att användas under 2020 för att bistå människor på flykt. Och som det humanitära läget ser ut i världen i dag behövs varenda krona.
 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare