Hoppa till huvudinnehåll

Att hindra humanitär hjälp kommer att orsaka mer död

Publicerad 12 augusti 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En pojke räddas på Medelhavet av vårt fartyg Prudence i juni 2017.

En pojke räddas på Medelhavet av vårt fartyg Prudence i juni 2017.

Under gårdagen meddelade de libyska myndigheterna att man inrättat en sök- och räddningszon på internationellt vatten utanför Libyens kust dit fartyg från humanitära organisationer har begränsad tillgång. 

I samband med detta varnade sjöräddningscentralen (MRCC) i Rom oss för de säkerhetsrisker som föreligger i samband med de hot som utfärdats av Libyens kustbevakning mot humanitära organisationer som verkar på internationellt vatten.

Efter dessa ytterligare restriktioner för oberoende humanitärt hjälp och migranter i Libyen har vi beslutat att tillfälligt avbryta vår sök- och räddningsverksamhet gällande ett av våra fartyg - Prudence. Våra sjukvårdsteam kommer att fortsätta sitt arbete på fartyget Aquarius, som drivs av organisationen SOS Mediterranee, som för närvarande är verksam på internationellt vatten.

– Om dessa deklarationer bekräftas och orderna verkställs ser vi två huvudsakliga konsekvenser - det kommer att bli fler dödsfall till sjöss och fler människor kommer att fastna i Libyen, förklarar Annemarie Loof, operativ chef för Läkare Utan Gränser. Om humanitära fartyg drivs bort från Medelhavet kommer färre fartyg i området att rädda människor från att drunkna. De som inte kommer att drunkna kommer att tvingas återvända till Libyen, som vi vet är ett laglöst land där människor godtycklig frihetsberövas och utsätts för extremt våld.

”Ett oacceptabelt angrepp på människors liv och värdighet”

Dessa deklarationer kommer knappt en vecka efter att den italienska flottan tillkännagivit att de kommer att befinna sig på libyskt vatten för att bistå den libyska kustbevakningen med att fånga upp migranter och flyktingar och skicka tillbaka dem till Libyen.

– Den senaste utvecklingen utgör ytterligare ett oroande element i en alltmer fientlig miljö för livräddande räddningsaktioner, säger Brice de le Vingne, insatsansvarig på Läkare Utan Gränser. Europeiska stater och libyska myndigheter genomför en gemensam blockad som hindrar människor från att söka säkerhet. Detta är ett oacceptabelt angrepp på människors liv och värdighet.

Läkare Utan Gränser begär att de libyska myndigheterna genast bekräftar att de kommer att följa och respektera den internationellt erkända lagstadgade skyldigheten att rädda båtar i nöd och att de kommer att tillåta att detta sker både på internationellt och libyskt vatten. Läkare Utan Gränser begär vidare att de libyska myndigheterna klargör att alla båtar, som drivs av organisationer eller någon annan, kommer att tillåtas att utföra dessa räddningsaktioner obehindrat och oskadda, och att varken de libyska eller de italienska myndigheterna kommer att störa den lagliga rätten att föra människor till en säker plats.

– Läkare Utan Gränser vägrar samarbeta i ett system som syftar att till varje pris hindra människor från att söka säkerhet, fortsätter Le Vingne. Vi uppmanar EU och de italienska myndigheterna att sluta genomföra åtgärder som tvingar människor att stanna kvar i krigshärdar utan hänsyn till skydd och hjälpbehov. Säkra och lagliga vägar för flyktingar och migranter är nödvändiga för att minska onödig död och lidande.

Relaterade nyheter

Människor undsätts av personal från sök- och räddningsfartyget Aquarius på Medelhavet.
Medelhavet

Befängt att lägga skuld på hjälporganisationer

DEBATT | Statsminister Stefan Löfven och många andra politiker har hittat en syndabock för att människor drunknar på Medelhavet: hjälporganisationer som bedriver sök- och räddningsinsatser. 

Människor får hjälp vid en räddningsinsats på Medelhavet i början av juni.
Medelhavet

Hjälporganisationer är inte boven på Medelhavet

Samtidigt som rekordmånga människor drunknade på Medelhavet i förra veckan fortsätter EU att motarbeta hjälporganisationer som utför sök- och räddningsinsatser på Medelhavet. 

Räddningspersonal från Läkare Utan Gränser och SOS Mediterranee närmar sig en flyktingbåt på Medelhavet
Medelhavet

Frågor och svar om vårt arbete på Medelhavet

Varför har vi sök- och räddningsfartyg på Medelhavet? Samarbetar vi med smugglare, och vilka lagar finns egentligen till havs? Här svarar vi på några frågor om arbetet på Medelhavet. 

Som mest befann sig 630 män, kvinnor och barn ombord på fartyget Aquarius.
Medelhavet

Europeiska regeringar måste sätta människors liv före politik

Europeiska regeringar har under den gångna veckan valt att sätta människors liv i fara för att vinna politiska poäng. Vi fortsätter att uttrycka vårt fördömande mot Italien som valde att stänga sina hamnar för de 630 människor som befann sig ombord på fartyget Aquarius.