Hoppa till huvudinnehåll

Att söka vård i Jemen är ofta lika med livsfara

Publicerad 16 september 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Crystal van Leeuwen, sjuksköterska, har precis kommit tillbaka efter sju månader i Jemen där hon har koordinerat vår medicinska verksamhet.

Crystal van Leeuwen, sjuksköterska, har precis kommit tillbaka efter sju månader i Jemen där hon har koordinerat vår medicinska verksamhet.

Sedan fredssamtalen i Jemen bröt samman har striderna intensifierats. Att söka vård är ofta förenat med livsfara, och offren för det kollapsade vårdsystemet är många. 
Sjuksköterskan Crystal van Leeuwen arbetade i staden Taiz i sju månader.

”Vid inflygningen till Jemems huvudstad Sanaa låg förstörda flygplansdelar utspridda på båda sidorna om landningsbanan. Det var tydligt att det här är ett land som är hårt drabbat av krig. Under resan från Sanaa till Taiz körde vi förbi gamla stenhus som låg längs bergsväggarna, och jag önskade att jag var i Jemen som turist. Men konflikten som har plågat landet i nästan två år är omöjlig att blunda för. 

 I hela Jemen vet både patienter och vårdpersonal att de lever mitt i ett krig som gör liten skillnad på civila och militära mål. 

Hela vårdsystemet är påverkat av kriget, och runt om i landet får vårdcentraler och sjukhus klara sig utan det skydd de har laglig rätt till eftersom det saknas pengar. Många sjukhus och vårdcentraler har dessutom skadats eller blivit förstörda vid olika luftangrepp, granatattacker eller beskjutningar – bland dem finns flera sjukhus vi stödjer. Den hittills dödligaste attacken mot ett sjukhus i Jemen var den 15 augusti i Abs där 19 personer dog och 24 skadades. Efter den attacken var vi tvungna att fatta det svåra beslutet att evakuera vår personal från Abs och fem andra sjukhus vi stödjer i norra Jemen. Riskerna hade blivit för stora.

Några få statligt anställda har stannat kvar på de sjukhus som vi har lämnat, och de jobbar nu under osäkra förhållanden. I hela Jemen vet både patienter och vårdpersonal att de lever mitt i ett krig som gör liten skillnad på civila och militära mål.

Ett av våra projekt i Taiz är att driva ett sjukhus för mammor och barn i en byggnad som ursprungligen var en galleria och ett hotell. Vi fokuserar på barn under fem år och reproduktiv hälsa; vi utför kejsarsnitt, förlossningar, vård både före och efter förlossningen, familjeplanering, neonatal vård, näringsbehandling och pediatrik.

De var så små att de fick plats i handflatan. 

Jag kommer aldrig att glömma den första tvillingfödseln på sjukhuset. De var bara sju månader gamla när de föddes av en ung förstföderska, och den första kritiska födseln vi hade. De var så små att de fick plats i handflatan. Eftersom de var för tidigt födda hade de små chanser att överleva men personalen var inställda på att rädda deras liv. Vi använde oss av en ”bebis-värmare”, en säng med en värmelampa, för att hålla deras kroppstemperatur uppe. Det var på håret – vi var tvungna att återuppliva dem flera gånger, men sju veckor senare kunde ett friskt tvillingpar skrivas ut från sjukhuset. Deras föräldrar var så tacksamma, och det var en fröjd att se hur nöjda de var när de lämnade sjukhuset.

Behoven av humanitär hjälp i Jemen är så stora att vi kan se det med blotta ögat. Det är beundransvärt att se den inhemska vårdpersonalen. Trots att kriget påverkar dem och deras familjer går de till jobbet varje dag, ibland måste de passera frontlinjerna, de köar vid militära kontrollstationer, korsar ingenmansland och går ut trots risken för att bli beskjutna av prickskyttar. I många fall har deras familjer flytt till mindre osäkra områden, men de fortsätter trots det att riskera sina egna liv för att hjälpa samhället. Det är en ära att få arbeta med dem.”

Crystal van Leeuwen, sjuksköterska, arbetade i Jemen i sju månader.- Crystal van Leeuwen, sjuksköterska.
Hon har precis kommit tillbaka efter sju månader i Jemen där hon har koordinerat vår medicinska verksamhet. Leeuwen är en del av vårat akutteam och har arbetat med oss i flera länder, däribland Syrien, Sydsudan, Kongo-Kinshasa och Nigeria. Hon arbetade också under ebolaepidemin i Västafrika.

Relaterade nyheter

Saving lives without salaries

2017

I denna rapport dokumenterar vi konsekvenserna av att statsanställda läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och annan vårdpersonal i Jemen inte fått l

Kawkab Al Sarafi i Jemen har arbetat som sjuksköterska utan lön i ett år.
Jemen

Ett år utan lön i Jemen

Två och ett halvt år av krig, bombningar och kolera har satt stor press på Jemens redan svaga sjukvårdssystem. Situationen blir allt värre eftersom tiotusentals människor som arbetar inom det allmänna sjukvårdssystemet inte har fått lön sedan ett år tillbaka.

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khamir, Jemen.
Jemen

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamir som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Jemen

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.