Hoppa till huvudinnehåll

Att söka vård i Jemen är ofta lika med livsfara

Publicerad 16 september 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Crystal van Leeuwen, sjuksköterska, har precis kommit tillbaka efter sju månader i Jemen där hon har koordinerat vår medicinska verksamhet.

Crystal van Leeuwen, sjuksköterska, har precis kommit tillbaka efter sju månader i Jemen där hon har koordinerat vår medicinska verksamhet.

Sedan fredssamtalen i Jemen bröt samman har striderna intensifierats. Att söka vård är ofta förenat med livsfara, och offren för det kollapsade vårdsystemet är många. 
Sjuksköterskan Crystal van Leeuwen arbetade i staden Taiz i sju månader.

”Vid inflygningen till Jemems huvudstad Sanaa låg förstörda flygplansdelar utspridda på båda sidorna om landningsbanan. Det var tydligt att det här är ett land som är hårt drabbat av krig. Under resan från Sanaa till Taiz körde vi förbi gamla stenhus som låg längs bergsväggarna, och jag önskade att jag var i Jemen som turist. Men konflikten som har plågat landet i nästan två år är omöjlig att blunda för. 

 I hela Jemen vet både patienter och vårdpersonal att de lever mitt i ett krig som gör liten skillnad på civila och militära mål. 

Hela vårdsystemet är påverkat av kriget, och runt om i landet får vårdcentraler och sjukhus klara sig utan det skydd de har laglig rätt till eftersom det saknas pengar. Många sjukhus och vårdcentraler har dessutom skadats eller blivit förstörda vid olika luftangrepp, granatattacker eller beskjutningar – bland dem finns flera sjukhus vi stödjer. Den hittills dödligaste attacken mot ett sjukhus i Jemen var den 15 augusti i Abs där 19 personer dog och 24 skadades. Efter den attacken var vi tvungna att fatta det svåra beslutet att evakuera vår personal från Abs och fem andra sjukhus vi stödjer i norra Jemen. Riskerna hade blivit för stora.

Några få statligt anställda har stannat kvar på de sjukhus som vi har lämnat, och de jobbar nu under osäkra förhållanden. I hela Jemen vet både patienter och vårdpersonal att de lever mitt i ett krig som gör liten skillnad på civila och militära mål.

Ett av våra projekt i Taiz är att driva ett sjukhus för mammor och barn i en byggnad som ursprungligen var en galleria och ett hotell. Vi fokuserar på barn under fem år och reproduktiv hälsa; vi utför kejsarsnitt, förlossningar, vård både före och efter förlossningen, familjeplanering, neonatal vård, näringsbehandling och pediatrik.

De var så små att de fick plats i handflatan. 

Jag kommer aldrig att glömma den första tvillingfödseln på sjukhuset. De var bara sju månader gamla när de föddes av en ung förstföderska, och den första kritiska födseln vi hade. De var så små att de fick plats i handflatan. Eftersom de var för tidigt födda hade de små chanser att överleva men personalen var inställda på att rädda deras liv. Vi använde oss av en ”bebis-värmare”, en säng med en värmelampa, för att hålla deras kroppstemperatur uppe. Det var på håret – vi var tvungna att återuppliva dem flera gånger, men sju veckor senare kunde ett friskt tvillingpar skrivas ut från sjukhuset. Deras föräldrar var så tacksamma, och det var en fröjd att se hur nöjda de var när de lämnade sjukhuset.

Behoven av humanitär hjälp i Jemen är så stora att vi kan se det med blotta ögat. Det är beundransvärt att se den inhemska vårdpersonalen. Trots att kriget påverkar dem och deras familjer går de till jobbet varje dag, ibland måste de passera frontlinjerna, de köar vid militära kontrollstationer, korsar ingenmansland och går ut trots risken för att bli beskjutna av prickskyttar. I många fall har deras familjer flytt till mindre osäkra områden, men de fortsätter trots det att riskera sina egna liv för att hjälpa samhället. Det är en ära att få arbeta med dem.”

Crystal van Leeuwen, sjuksköterska, arbetade i Jemen i sju månader.- Crystal van Leeuwen, sjuksköterska.
Hon har precis kommit tillbaka efter sju månader i Jemen där hon har koordinerat vår medicinska verksamhet. Leeuwen är en del av vårat akutteam och har arbetat med oss i flera länder, däribland Syrien, Sydsudan, Kongo-Kinshasa och Nigeria. Hon arbetade också under ebolaepidemin i Västafrika.

Aktuellt om Jemen

Ett av 24 barn som föddes på årsdagen av Al-Houban mödra- och barnsjukhuset i Taiz, Jemen.
Nyheter från fältet

Sjukhuset i Taiz firar ett år med rekord i bebisar

Samma dag, 7 november, som vårt mödra- och barnsjukhus i Taiz, Jemen, firade ett år förlöstes 24 barn på sjukhuset. Det är ett rekord. Födslarna är ett ljus i mörkret i staden Taiz som är ett av de områden som drabbats hårdast av kriget i Jemen.

Personal på Abs-sjukhuset, Jemen, försöker ta tillvara på den utrustning och de mediciner som inte förstördes i attacken den 15 augusti, 2016.
Nyheter från fältet

Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att agera

Vi uppmanar säkerhetsrådets medlemmar att ta djärva och praktiska åtgärder under mötet den 28 september för att se till att 2016 är det sista året som sjukhus bombas medan världen tittar på i tystnad. 

En flicka med allvarlig vätskebrist undersöks på sjukhuset i Abs.
Nyheter från fältet

Vi lämnar sex sjukhus i Jemen

Urskillningslösa bombningar och opålitliga försäkringar från den saudiledda koalitionen tvingar oss att evakuera personal från sex sjukhus i norra Jemen.

Abs-sjukhuset i Jemen, som Läkare Utan Gränser stöttar, efter att det bombats.
Nyheter från fältet

Nitton döda i sjukhusbombning i Jemen

19 människor dödades och 24 skadades när ett sjukhus som vi stöttar under måndagseftermiddagen attackerades i ett luftangrepp i Jemen.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.