Hoppa till huvudinnehåll
En kvinna med Läkare Utan Gränser-väst och munskydd står vid en säng där en annan kvinna sitter. Till höger ser man en illustration av en familj som sitter på en filt och äter.
Publicerad 5 december 2023

Förlossningsvård i krigets Jemen

Foto: Nuha Haider
På Läkare Utan Gränsers sjukhus i Taiz Houban bistår vi med kostnadsfri vård till patienter med komplicerade graviditeter. Vi behandlar också undernäring och ger information till föräldrar om näringsrik mat i förebyggande syfte.
Porträttbild på en kvinna klädd i svart som står mot en vägg
Rachel Coyle
Barnmorska
Jemen

Jemen är ett land hårt präglat av krig vilket har satt djupa spår i sjukvårdssystemet. Här berättar Rachel Coyle, som jobbat som barnmorska på sjukhuset i Taiz Houban, om akut förlossningsvård, tvillingar och barnskrik.

Precis som många av våra patienter hade 22-åriga Zainab färdats lång väg för att nå sjukhuset. Hon var gravid i 30:e veckan, med tvillingar. När hon kom fram till förlossningsavdelningen var hon redan några centimeter öppen – det var akut!

"Zainab var stark och beslutsam genom hela förlossningen, precis som tvillingarna som välkomnade världen vrålande."

Som tur är har vi ett välfungerande system för att hantera akuta fall som Zainabs på sjukhuset i Taiz Houban i södra Jemen. Där utförde jag, som 32-åring från Dublin, mitt första uppdrag för Läkare Utan Gränser. Jag jobbade som ansvarig barnmorska på sjukhuset där vi ger kostnadsfri vård till kvinnor och barn och varje månad assisterar vid fler än 500 förlossningar och 80 kejsarsnitt.

Zainab var stark och beslutsam genom hela förlossningen, precis som tvillingarna som välkomnade världen vrålande. Rummet fylldes av glädje och kramar mellan Zainab och sjukhuspersonalen. Men trots skriken behövde tvillingarna andningshjälp och förflyttades därför till sjukhusets neonatalavdelning.

Vi bistår med säkra förlossningar

Fallet Zainab och hennes nyfödda tvillingar var ett exempel på den nytta Läkare Utan Gränser gör i Jemen. Det är fantastiskt att kunna bistå med säkra förlossningar och ge vård till både mammor och barn i ett land där sjukvården saknar tillräckliga resurser. Samtidigt är behovet av högkvalitativ vård för sexuell- och reproduktiv hälsa fortfarande stort.

Enligt FN är 8,1 miljoner flickor och kvinnor i behov av hjälp med tillgång till vård som rör sexuell- och reproduktiv hälsa runt om i Jemen. Läkare Utan Gränsers sjukhus där jag jobbade är det enda sjukhuset i området Taiz Houban som bistår med kostnadsfri medicinsk vård till patienter med komplicerade graviditeter och som kostnadsfritt remitterar patienter till akutavdelningar på andra sjukhus. 

En kvinna håller i två nyfödda barn insvepta i filtar
Foto: Läkare Utan Gränser
Rachel Coyle håller i den nyblivna mamman Zainabs tvillingar på sjukhuset i Taiz Houban i södra Jemen.

Icke-statliga organisationer spelar en viktig roll för befolkningen i Taiz Houban där år av krig lamslagit det nationella hälso- och sjukvårdssystemet.  Under min tid på sjukhuset såg jag förlossningskomplikationer, barn som fick vård för undernäring, och patienter som behandlades för traumaskador på akutavdelningen.

Jemen beskrivs som världen värsta humanitära kris

Som barnmorska har jag upplevt vad som händer när kvinnor inte får den vård de behöver under graviditeten, vilket är vanligt i Jemen där vård kan vara kostsamt.  Vi träffar ofta kvinnor med allvarlig havandeskapsförgiftning, en dödlig graviditetskomplikation, som lätt kan hanteras om det upptäcks i tid. Kvinnorna med havandeskapsförgiftning i Taiz Houban kom ofta till sjukhuset när förgiftningen gått så långt att de fick epilepsianfall och krävde akut förlossningsvård. Som tur är hade vi resurserna och kunskapen för att ge dem den information och vård de behövde.

Sedan kriget i Jemen bröt ut för sju år sedan har landets ekonomi raserat och sjukvårdssystemet slagits i spillror. I dag beskrivs situationen i landet ofta som världens värsta humanitära kris.

Genom att bo och arbeta i landet fick jag insyn i hur den svåra situationen påverkar Jemens invånare. Mina lokala kollegor berättade om hur livet var innan kriget, på den tiden då landet blomstrade. Det var svårt för mig, både att ta in och att förstå.